9.3.14

Z cyklu " Wypiekanie na sniadanie " i bułeczki orkiszowe z parmezanem

Możecie nie uwierzyć ale te bułki można jeść jedną za drugą bez opamiętania! nie pamiętam kiedy jadłam tak dobre późne śniadanie! Mój pomysł wypiekania na śniadanie uważam za rewelacyjny, dzięki niemu próbuję nowych smaków i przekonuję się, że umiem coraz więcej..yuppi ! za chwilę będziemy wypiekać croissanty.. nie zapomnijcie czasem zaopatrzyć się w składniki! ale chyba najpierw zdecyduję się na orkiszowy chlebek..muszę wyszukać fajnego przepisu:))co myślicie?
Bułeczki orkiszowe z parmezanem i oregano
Przepis z tej strony
Cytuję za autorką :

"Składniki: na 8 bułeczek

  • 225g mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista Lubelli )
  • 150g mąki orkiszowej ( u mnie T720 )
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek ( u mnie z pestek winogron )
  • 200ml letniej wody
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego oregano
Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym parmezanem.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut."



Piekli ze mną :
Dorota Moje Małe Czarowanie  
Lidia z FB 
Olimpia z Pomysłowe pieczenie
Ewelina z Przy kubku kawy
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Joanna z Różowa Kuchnia
Monika z Pin up Cooking Looking
Małgosia z Smaki Alzacji
Edyta z Przy kuchennym stole 
Anią z Everyday Flavours
Karolina z Kresowa Panienka 
Pistachio z Pistachio 
Marghe z Po prostu Marghe 

15 komentarzy:

  1. Piękne sa Małgosiu, jak małe chlebki.
    Dziękuję za ten raz i czekam na następne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnią kanapkę porywam jako pierwsza:-), dzięki Gosia za ten przepis, bułki są przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, te bułeczki wyglądają wprost bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie zdjęcia fantastyczne! A szynka wygląda jak drapowana tkanina. Cudne bułki i aranżacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje wyglądają przepięknie. To jest niesamowite, że miałyśmy jeden i ten sam przepis, a bułeczki każdej z nas wyglądają inaczej. Dziękuję za zaproszenie. Kolejne wspólne wspaniałe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne :) Małgosiu kolejny wspaniały przepis !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku i za smaczny przepis :-)
    Piękne fotki !

    OdpowiedzUsuń
  8. No kochana, te Twoje bulki wymiataja :))) Piekne.

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie odpuszczę tym bułeczkom:). na pewno je upieke .... ale niestety w weekend zabrakło czasu ... a orkiszowy chlebek brzmi zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alez te bułki piękne. A ja przegapiłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. PRZEPIEKNIE TO WYGLĄDA, GRATULUJE I PODZIWIAM WIDAĆ ŻE WKŁADASZ W TO DUŻO PRACY! ;-)

    www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji