To zrobiłam sobie smacznego pora duszonego w cydrze z miodem... w połączeniu z brązową soczewicą, która ma niezwykły orzechowy smak i za to ją właśnie bardzo lubię! Połączenie cydru z miodem, czosnkiem i chili nadaje im ciekawego smaku, por całkiem fajnie wchłania wszystkie smaki i aromaty...szkoda, że tak rzadko przygotowuje się z niego ciekawe dania i wykorzystuje tylko jako aromat bulionów. Ostatnio u mnie por zagościł w delikatnym sosie, który został wykorzystany do pizzy
klik , był bardzo smaczny i odmienił posiłek na zupełnie inny niż zwykle. Polecam i Wam poszaleć w klimacie porowym:)
Por duszony w cydrze
inspiracja z tego
blogu z moimi zmianami
Składniki:
- 2 kawałki białej części pora
- 250ml jabłkowego cydru
- szklanka warzywnego bulionu
- 1 łyżka miodu
- ząbek czosnku
- chili w płatkach
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- uprażone płatki migdałów i sezamu
- świeże listki szałwii
- sól, pieprz do smaku
Najpierw ugotujmy soczewicę na bulionie warzywnym z dodatkiem soli, najlepiej trochę krócej niż na opakowaniu, następnie uprażmy sezam z płatkami migdałów na suchej patelni. Kolejny etap to obróbka pora.. czyli przekrawamy na pół wzdłuż i delikatnie płuczemy by za bardzo go nie rozwarstwić, suszymy ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy olej na patelni, na którym obsmażamy por... można trochę dłużej niż zrobiłam to ja:) dodajemy listki szałwii, chili i czosnek by por ładnie przeszedł aromatem i jeszcze przez chwilę smażymy, następnie dodajemy cydr oraz miód i dusimy do czasu aż por będzie miękki. Na talerz układamy przygotowany por i wykładamy na niego brązową soczewicę a wszystko posypujemy pieprzem, prażonymi migdałami i sezamem, na końcu polewamy odrobiną soków z patelni i posypujemy listkami szałwii.
Smacznego!
Nie przepadam zbytnio za porem...chyba,że w jako surówka ale w takiej wersji też mi się podoba...na pewno bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam por i u mnie gości nie tylko w rosole:-), często jest właśnie zamiennikiem cebuli:-). Anglicy nawet mają tradycyjne danie z porem w roli głównej:-)
OdpowiedzUsuńciekawie napisane
OdpowiedzUsuń