5.3.14

Por duszony w cydrze

To zrobiłam sobie smacznego pora duszonego w cydrze z miodem... w połączeniu z brązową soczewicą, która ma niezwykły orzechowy smak i za to ją właśnie bardzo lubię! Połączenie cydru z miodem, czosnkiem i chili nadaje im ciekawego smaku, por całkiem fajnie wchłania wszystkie smaki i aromaty...szkoda, że tak rzadko przygotowuje się z niego ciekawe dania i wykorzystuje tylko jako aromat bulionów. Ostatnio u mnie por zagościł w delikatnym sosie, który został wykorzystany do pizzy klik , był bardzo smaczny i odmienił posiłek na zupełnie inny niż zwykle. Polecam i Wam poszaleć w klimacie porowym:)
Por duszony w cydrze
inspiracja z tego  blogu z moimi zmianami

Składniki:
  • 2 kawałki białej części pora
  • 250ml jabłkowego cydru 
  • szklanka warzywnego bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • chili w płatkach
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • uprażone płatki migdałów i sezamu
  • świeże listki szałwii
  • sól, pieprz do smaku
Najpierw ugotujmy soczewicę na bulionie warzywnym z dodatkiem soli, najlepiej trochę krócej niż na opakowaniu, następnie uprażmy sezam z płatkami migdałów na suchej patelni. Kolejny etap to obróbka pora.. czyli przekrawamy na pół wzdłuż i delikatnie płuczemy by za bardzo go nie rozwarstwić, suszymy ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy olej na patelni, na którym obsmażamy por... można trochę dłużej niż zrobiłam to ja:) dodajemy listki szałwii, chili i czosnek by por ładnie przeszedł aromatem i jeszcze przez chwilę smażymy, następnie  dodajemy cydr oraz miód i dusimy do czasu aż por będzie miękki. Na talerz układamy przygotowany por i wykładamy na niego brązową soczewicę a wszystko posypujemy pieprzem, prażonymi migdałami i sezamem, na końcu polewamy odrobiną soków z patelni i posypujemy listkami szałwii.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://www.kawaiczekolada.pl/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam zbytnio za porem...chyba,że w jako surówka ale w takiej wersji też mi się podoba...na pewno bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam por i u mnie gości nie tylko w rosole:-), często jest właśnie zamiennikiem cebuli:-). Anglicy nawet mają tradycyjne danie z porem w roli głównej:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji