12.3.14

Wegańskie ciasto marchwiowo pomarańczowe

Najlepsze ciasto marchwiowe jakie jadłam tym bardziej, że nie jest to tradycyjne ciasto marchwiowe a wegańskie bez jaj i masła... kto by pomyślał, że można zachwycić się ciastem wegańskim! jest pyszne, wilgotne i niezwykle pachnące... kawałek do kawy to mało:))
Wegańskie ciasto marchwiowo pomarańczowe 
przepis własny

Składniki: na blaszkę 23cm
  • 220 g mąki pszennej
  • 80g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 125g oleju roślinnego
  • 70g  mleka ryżowego
  • sok z jednej pomarańczy + otarta skórka
  • 150g drobno startej marchwi
Lukier:
  • otarta skórka z pomarańczy+sok+ cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodajemy do jednej misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy do blaszki o wymiarach 23cm ( okrągłej ) i pieczemy 45minut w temperaturze 170'
Ciasto studzimy i polewamy pomarańczowym lukrem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, właśnie czegoś takiego szukałam dla swojej diety bezmlecznej

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam ciasto marchewkowe, zawsze robię według tego samego przepisu ale ostatnio niestety się bardzo zawiodłam.. Zrobiłam je w okrągłej formie silikonowej ( wielkości takiej samej jak moja tortownica ) no i ciasto nie wyrosło :( Gosiu jak myślisz, co zrobiłam nie tak ? Z jogurtowym stało się to samo..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji