Wegańskie ciasto marchwiowo pomarańczowe
przepis własny
Składniki: na blaszkę 23cm
- 220 g mąki pszennej
- 80g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamon
- 125g oleju roślinnego
- 70g mleka ryżowego
- sok z jednej pomarańczy + otarta skórka
- 150g drobno startej marchwi
Lukier:
- otarta skórka z pomarańczy+sok+ cukier puder
Wszystkie składniki dodajemy do jednej misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy do blaszki o wymiarach 23cm ( okrągłej ) i pieczemy 45minut w temperaturze 170'
Ciasto studzimy i polewamy pomarańczowym lukrem.
Smacznego!
Ciasto studzimy i polewamy pomarańczowym lukrem.
Smacznego!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, właśnie czegoś takiego szukałam dla swojej diety bezmlecznej
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam ciasto marchewkowe, zawsze robię według tego samego przepisu ale ostatnio niestety się bardzo zawiodłam.. Zrobiłam je w okrągłej formie silikonowej ( wielkości takiej samej jak moja tortownica ) no i ciasto nie wyrosło :( Gosiu jak myślisz, co zrobiłam nie tak ? Z jogurtowym stało się to samo..
OdpowiedzUsuńciastko do kawy
OdpowiedzUsuń