Pizza z boczniakami i krewetkami z sosem porowym
pomysł własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
- 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
- 220ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam .Odstawiłam i przygotowałam sos.
- biała część z jednego pora
- pół avocado pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- drobno pokrojona chili ( opcjonalnie )
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- boczniaki
- krewetki
- czerwona cebula
- kulka mozzarelli
- kilka kawałków avocado
- świeże liście bazylii na wierzch
Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam porowy sos z avocado, na to ułożyłam plastry mozzarelli, boczniaki, czerwoną cebulę, paski avocado i krewetki. Piec rozgrzałam do 250' i piekłam 7 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca udekorowałam świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)
Pysznie wygląda:-), ja się wyłamałam i pizzy dzisiaj nie upiekłam:-) za to objadam się słodkimi truflami:-)
OdpowiedzUsuńno właśnie zrobiłaś mnie w bambuko !
UsuńGosiu, wygląda przepysznie ! Cieszę się, że Cię zmobilizowałam :)
OdpowiedzUsuńno właśnie bardzo dobrze zrobiłaś bo w ogóle mi się nie chciało:)
UsuńBardzo ciekawe polaczenie smakow :) wyglada bardzo ciekawie... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj, jest bardzo dobre
UsuńSuper połączenie, świetne zdjęcia aż ciężko się oprzeć :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno to się nie opieraj tylko zadziałaj :)
UsuńZawsze warto spróbować inny smak, akurat może przypadnie do gustu :)
OdpowiedzUsuńto fakt!
UsuńZaszalałaś :) wygląda wspaniale a ja pizzę uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło !! koniecznie spróbuję Twojej :)
OdpowiedzUsuńszaleję, szaleję :) spróbuj bo warto
Usuńwygląda smacznie, ciekawie składniki do pizzy:)
OdpowiedzUsuńi bardzo trafione
UsuńZ takiej smacznej pizzy w moim domu nie zmarnowałby sę nawet okruszek :)
OdpowiedzUsuńu mnie też się nie zmarnował:)
UsuńPyszna się zapowiada Twoja pizza. Bardzo ciekawe połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńsos mega pyszny i wreszcie inny
UsuńTaką rozpustę to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
i ja taką lubię..raz się żyję:)
Usuńmeeeeeeega! uwielbiam boczniaki i krewetki :)
OdpowiedzUsuńświetnie pasują do sosu:)
UsuńWieki nie jadlam juz boczniakow! A na pizzy jeszcze nigdy. Faktycznie czysta rozpusta u Ciebie! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
w składnikach sosu jest awokado ale w opisie przygotowania nie ma wzmianki co z nim zrobić?!
OdpowiedzUsuń