12.12.13

Kruche migdałowe gwiazdeczki na choinkę





Kruche migdałowe gwiazdeczki na choinkę
przepis własny

Składniki:
  • 180g masła
  • 1 jajko
  • 120g cukru pudru
  • 300g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki semoliny
  • 40g zmielonych migdałów bez skórek
  • odrobina czerwonego barwnika
Masło  i cukier puder posiekać i zagnieść na jednolitą kulę, dodać jajko, następnie semolinę i mąkę orkiszową, wszystko dobrze zagnieść, nie ma znaczenia że masło będzie dość miękkie od ciepła rąk, dodać migdały i ponownie szybko zagnieść do połączenia składników. Zrobić z masy kulę, zapakować w folię i przechowywać w lodówce około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować, wykroić gwiazdki, ułożyć na papierze i piec 14 minut w temperaturze 180' (do zrumienienia ale nie za długo )
Zrobić lukier królewski czyli wybić jedno białko jaja, roztrzepać i dodać cukier puder, najlepiej przesiany przez sito by nie powstały grudy. Jedną część zabarwić czerwonym barwnikiem, pozostałą część zostawić białą. Dekorować gwiazdki po ostygnięciu :) Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają, pięknie ozdobione:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale je pięknie ozdobiłaś :) aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jej... jakie ładne!!!
    zapraszam na kokilkowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gwiazdki są tak pięknie polukrowane, że aż szkoda jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie udekorowane! Śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji