Kruche migdałowe gwiazdeczki na choinkę
przepis własny
Składniki:
- 180g masła
- 1 jajko
- 120g cukru pudru
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżki semoliny
- 40g zmielonych migdałów bez skórek
- odrobina czerwonego barwnika
Masło i cukier puder posiekać i zagnieść na jednolitą kulę, dodać jajko, następnie semolinę i mąkę orkiszową, wszystko dobrze zagnieść, nie ma znaczenia że masło będzie dość miękkie od ciepła rąk, dodać migdały i ponownie szybko zagnieść do połączenia składników. Zrobić z masy kulę, zapakować w folię i przechowywać w lodówce około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować, wykroić gwiazdki, ułożyć na papierze i piec 14 minut w temperaturze 180' (do zrumienienia ale nie za długo )
Zrobić lukier królewski czyli wybić jedno białko jaja, roztrzepać i dodać cukier puder, najlepiej przesiany przez sito by nie powstały grudy. Jedną część zabarwić czerwonym barwnikiem, pozostałą część zostawić białą. Dekorować gwiazdki po ostygnięciu :) Smacznego :)
pysznie wyglądają, pięknie ozdobione:)
OdpowiedzUsuńale je pięknie ozdobiłaś :) aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńjej... jakie ładne!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na kokilkowy post :)
Gwiazdki są tak pięknie polukrowane, że aż szkoda jeść :P
OdpowiedzUsuńPrzepięknie udekorowane! Śliczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń