Sałatka na ciepło... na zimowe popołudnia lub na kolację przy świecach :) Bardzo smaczna, bardzo syta, polecam :)
Sałatka z pieczonych warzyw
przepis własny
Składniki:na 4 osoby
- 4 marchewki
- 4 średnie pietruszki
- 300g dyni hokaido
- 1 średnia cukinia
- seler naciowy
- świeże liście szpinaku
- odrobina octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
- szczypta soli + grubej soli do dekoracji na wierzch
- świeży pieprz
- tymianek
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki lub pasy, z cukinii wydrążyć nasionka. Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warzywa, posypujemy je solą, pieprzem i cukrem, spryskujemy oliwą i odrobiną octu balsamicznego, na wierzch układamy świeży tymian bądź posypujemy ususzonym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200' na około 15 minut uważając by się nie spaliły. Cukinię włożyłam dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia, nie była spieczona ale też się nie rozpadła. Po wyjęciu warzyw, układamy ja na talerzu, dodajemy świeże liście szpinaku i dodatkowo spryskujemy octem balsamicznym.
Smacznego:)
Aż trudno uwierzyć w takie kolorowe cuda na talerzu jak za oknem buro i ponuro. Piękne Gosia, aż mi się micha sama otwiera, żeby te sałatkę pochłonąć.
OdpowiedzUsuń