9.12.13

Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka na ciepło... na zimowe popołudnia lub na kolację przy świecach :) Bardzo smaczna, bardzo syta, polecam :)
Sałatka z pieczonych warzyw
przepis własny

Składniki:na 4 osoby
  • 4 marchewki
  • 4 średnie pietruszki 
  • 300g dyni hokaido
  • 1 średnia cukinia
  • seler naciowy
  • świeże liście szpinaku
  • odrobina octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • szczypta soli + grubej soli do dekoracji na wierzch
  • świeży pieprz
  • tymianek
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki lub pasy, z cukinii wydrążyć nasionka. Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warzywa, posypujemy je solą, pieprzem i cukrem, spryskujemy oliwą i odrobiną octu balsamicznego, na wierzch układamy świeży tymian bądź posypujemy ususzonym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200' na około 15 minut uważając by się nie spaliły. Cukinię włożyłam dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia, nie była spieczona ale też się nie rozpadła. Po wyjęciu warzyw, układamy ja na talerzu, dodajemy świeże liście szpinaku i dodatkowo spryskujemy octem balsamicznym.
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Aż trudno uwierzyć w takie kolorowe cuda na talerzu jak za oknem buro i ponuro. Piękne Gosia, aż mi się micha sama otwiera, żeby te sałatkę pochłonąć.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji