Sernik stracciatella
przepis z blogu Gotuje bo lubi 
 Składniki: 
- 50 g czekolady
- 50 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki wiśni w spirytusie
Czekoladę rozpuścić  z masłem w kąpieli 
wodnej. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone masło oraz czekoladę i wszystko dobrze rozmieszać. Następnie dodać mąkę i drobno posiekane wiśnie, które łączymy z masą. Wylewamy na spód tortownicy (21 cm) wyłożonej 
papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. 
Składniki na masę serową:
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 0,5 kg sera twarogowego
- 1 laska wanilii
- 50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę siekamy na drobinki. Tak przygotowaną czekoladę chowamy do lodówki, aby w trakcie mieszania 
nie rozpuściła się i zabarwiła sernika. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy 
twaróg, miksujemy na niskich obrotach miksera i dodajemy kolejno jajka i wanilię. Dodajemy schłodzone czekoladowe 
drobinki i delikatnie łączymy je z masą za pomocy łyżki. Masę sernikową 
wylej na spód brownie.
Tortownicę wstawiamy do większej blachy i 
nalej do niej tyle wrzątku, aby woda sięgała połowy tortownicy z 
sernikiem. Delikatnie przenosimy blachę do piekarnika i  pieczemy sernik przez 
45 minut w 160 stopniach. Delikatnie wyjmujemy blachę z piekarnika, wyjmujemy 
formę z sernikiem, zdejmujemy folię aluminiową z formy i sernik odstawiamy do 
ostygnięcia, a następnie przechowujemy  go w lodówce całą noc. Przed 
podaniem dekorujemy wiśniami w alkoholu lub bez :) Smacznego!


 
 
 
 


Cudowny. I jeszcze te wisienki. :)
OdpowiedzUsuńjest świetny!
Usuńułaaa. przepiękny!
OdpowiedzUsuńa jaki pyszny był:)
UsuńChciałabym zjeść teraz taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńteraz to niestety go brak gdyż był upieczony jakieś 2 tyg temu:)
UsuńWidzę w tle przepiękny wazon, super pasuje kolorystycznie do ciasta... Zakładam że nie znalazł się tam przypadkowo?
OdpowiedzUsuńno nie, nie znalazł się przypadkowo tym bardziej, że jeszcze nigdy nie był użyty do fotografii :)
UsuńWyglada wysmienicie! :))
OdpowiedzUsuńKolejny serniczek do wyprobowania! :D
Jest faktycznie pyszny, polecam wypróbować :)
UsuńSernik straciatella brzmi świetnie, ale na spodzie brownnie to już rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńŚciskam :)
mi smakował bardzo i chętnie go powtórzę!
Usuńwłaśnie szukam jakiegoś pomysłu na świąteczny sernik i ten mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńcieszę się! gwarantuje, że będziesz zadowolona:)
Usuńwoow... czarujący!
OdpowiedzUsuńwoow...jak miło Cię widzieć:)
UsuńBardzo apetyczny! Fajny przepis i piękne zdjęcia. Po raz kolejny trafiam na Twój blog i coraz bardziej mi się tu podoba :)
OdpowiedzUsuńcieszę się i mam nadzieje, że tak będzie już zawsze, że będziesz do mnie trafiać i to nie przypadkiem!całuję:)
Usuńw to że szybko znika, to nie wątpię:) u mnie też by się nie uchował:)
OdpowiedzUsuńniebawem robię kolejny to sobie pojem:)
UsuńRewelacyjne wygląda i pewnie jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńjest bardzo pyszny, wypróbuj na święta jeśli wcześniej nie przygotowałaś menu:)
UsuńRewelacja! Ślinka cieknie od samego patrzenia:)
OdpowiedzUsuńto prawda ale lepiej jednak spróbować i dodać do ulubionych serników:))
UsuńGosiu na jaki program ustawiasz piekarnik? Bo ja nigdy nie wiem - i za każdym razem wychodzi mi coś podobnego do sernika:)
OdpowiedzUsuńSernik stracciatella był pieczony w kąpieli wodnej, wtedy nie opada tak jak inne serniki i nie łamię się pośrodku gdy stygnie. Piekarnik zawsze mam ustawiony na opcję góra/dół i na 3 poziomie ale często jest tak, że nawet gdy piszą by piec w danej temp to ja ją dostosowuje do swojego piekarnika. Najlepiej jak będziesz często do niego zaglądać i sprawdzać czy gdzieś np bardziej się nie rumieni - wtedy należy obrócić blaszkę albo przykryć ją folią aluminiową.
UsuńJa np pierniki piekę w temp 170' ale tylko 5 min a inni podają o kilka minut więcej i często wyższą temp...musisz wybadać swój piec!Powodzenia:)
Wzorowo! ;)))
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńWyglada wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilo:)i cieplutko pozdrawiam!
UsuńUwielbiam serniki i to chyba w każdej możliwej postaci. A ten prezentuje się pysznie ;)
OdpowiedzUsuńnie mogę wysłać bo nie ma:) poza tym by nie doszedł hehe
UsuńAleż on apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńno to prawda!
Usuńa właśnie poszukuje sernika na świąteczny stół i jest bardzo kuszący :)))
OdpowiedzUsuńjest pyszny i kusi mnie by zrobić kolejny raz:))
UsuńO, szukałam sernika na święta i myślę, że to mój ideał :)
OdpowiedzUsuńMam dwa pytania - mogę użyć wiśni w syropie? akurat mam takie od teściowej :)
I po drugie - sernik pieczemy przykryty folią aluminiową cały czas? Bo w instrukcji jest tylko mowa o zdejmowaniu :)
przepraszam, że tak późno odpisuję! zupełnie wyleciało mi z głowy. Możesz użyć wiśni w syropie ale muszą być odciśnięte, sernik piekłam z folią cały czas.Pozdrawiam
Usuńwygląda wspaniale :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) spróbuj, warto!
Usuń