Gazpacho z pieczoną, marynowaną papryką.
przepis własny
Składniki na 4 porcje:
- 5 dojrzałych pomidorów
- 5 żółtych pomidorków koktajlowych
- 3 płaty pieczonej, marynowanej papryki
- mały ogórek
- jedna czerwona papryka
- 1 żółta papryczka chili
- 1/4 czerwonej papryczki chili
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego ( użyłam Monnini )
- kromka białego pieczywa
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Pomidory zanurzyć na 40 sekund we wrzątku, odsączyć, kiedy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wyciąć szpulki, pokroić na ćwiartki. Obrany ogórek, paprykę i chili pokroić w kosteczkę. Warzywa wraz z pieczoną papryką i pomidorkami koktajlowymi rozdrobnić w mikserze i pomieszać. Dodać czosnek wraz z oliwą i kromką pieczywa. Przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Podawać w małych szklaneczkach, udekorowane ziołami. Najlepiej smakuje z grzankami z białego pieczywa smażonymi na hiszpańskiej oliwie z oliwek.
Smacznego!
Bardzo mi sie podoba twoja wersja, jest taka sloneczna i wakacyjna :)
OdpowiedzUsuńi pyszna w dodatku:)
UsuńPięknie to wygląda, świetne zdjęcia :) Wprawdzie upałów to u mnie od dawna nie widać, ale przepis sobie zapisuję i na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńu nas upały były do wczoraj można powiedzieć, dziś zimno :-(
UsuńTe zdjęcia są tak cudowne, że nie mogę się napatrzeć. Wygląda jak prosto z Hiszpanii:)
OdpowiedzUsuńcudownie apetyczne.
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia! Muszę wreszcie przygotować własne gazpacho!
OdpowiedzUsuńa jaki rodzaj wybierzesz? bo są różne:_))
UsuńWygląda absolutnie fantastycznie! przepis na marynowaną paprykę na pewno wykorzystam, bo już go zapisałam na karteczce do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńcieszę się i życzę smacznego! napisz jak Ci smakowała:)
Usuńwszystko piękne, i przepysznie wyglądające, tylko pogody brak :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna
no dziś faktycznie nie ma pogody na chłodniki ale wczoraj w Poznaniu ciepło:)
Usuńbardzo ciekawe
OdpowiedzUsuń