11.3.16

Pęczotto meksykańskie

Dzisiaj pęczotto inspirowane blogiem Asi z Kwestii Smaku :-) Jest lekkie, pyszne i sycące ..polecam!
Pęczotto meksykańskie
Cytuję za Asią z Kwestii Smaku

"Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • kawałek ostrej papryczki
  • 1 szklanka bulionu
  • 200 g pomidorów  z puszki
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli

Na rozgrzanej patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut dokładnie obsmażając mięso.Pod koniec dodać posiekaną ostrą papryczkę. Wlać wino i chwilę pogotować, dodać gorący bulion oraz suszoną papryczkę wędzoną jeśli jej używamy, przykryć i gotować przez 10 minut.Dodać pomidory, kukurydzę, fasolę wraz z zalewą, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku świeżych pomidorów na większym ogniu), aż kasza będzie miękka, napęcznieje i powstanie gęsty sos.W trakcie gotowania kilka razy danie przemieszać. W przypadku gęstych pomidorów z puszki można dodawać więcej bulionu "
Podajemy z jogurtem, awokado i kolendrą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji