5.11.13

Daktyle nadziewane kozim serem

Takie tam do piwa, wina, wódki... małe przekąski... co prawda najlepsze ciepłe ale zimne również nie najgorsze. Ciekawy smak słodkości w połączeniu z dojrzewającą szynką i delikatnym kozim serkiem, proste i szybkie w wykonaniu :) idealne na Andrzejki, domówkę czy Sylwestra!

Daktyle nadziewane kozim serem 
Źródło: Tapas

Składniki:
  • 12 daktyli
  • 120g sera koziego typu fromage
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 100g szynki Szwarcwaldzkiej
  • wykałaczki
Piekarnik rozgrzać  do temperatury 180'C
Daktyle wypestkować i nieco naciąć wzdłuż. Ser wymieszać do gładkiej konsystencji. Daktyle napełnić serem, posypać pieprzem cayeńskim  i solą. Każdy daktyl owinąć plasterkiem szynki i przymocować gałązkę tymianu. Daktyle ułożyć na blasze, skropić olejem i zapiekać w piekarniku 10 minut. Gorące pokropić sokiem cytrynowym. Najlepsze ciepłe :)


7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji