Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną

16.8.15

Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną

Dzisiaj serwujemy taką oto pizzę ... na grubaśnym spodzie z letnimi dodatkami, a co!



Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 450g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży  + 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml letniej wody
  • 50g oliwy extra vergin
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
 Dodatki:
  •   200g jogurtu naturalnego + sok z jednej limonki
  •   Mała cukinia
  •   Kulka mozzarelli
  •   50g sera fety
  •   Truskawki
  •   Rukwia wodna
Wyjąć z lodówki kulki ciasta, oprószyć blat mąką i rozwałkować na ulubioną grubość placki. Przełożyć je na wyłożoną papierem blachę, posmarować ciasto jogurtem wymieszanym z limonką, posypać startą mozzarellą, następnie ułożyć cienko pokrojoną w plastry cukinię by nachodziła na siebie, truskawki oraz posypać fetą. Tak przygotowaną pizzę wsunąć do nagrzanego pieca do 250’ na 8 minut. Podawać z rukwią wodną.

Focaccia z truskawkami i solą morską

14.8.15

Focaccia z truskawkami i solą morską

Ten przepis znajdziecie również w czasopiśmie Food  Culture  ... myślicie, że takie śniadanie to złe śniadanie? 



Focaccia z truskawkami
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 25g cukru
  • 25g soli
  • 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
  • 250ml wody
  • Świeże truskawki
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć  ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej  małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.
Pierogi z serem i  truskawkami

9.8.15

Pierogi z serem i truskawkami

Wiem, że większość z Was powoli zapomina o truskawkach i czeka na kolejny sezon w kolejnym roku ... ja jednak nadal truskawki widuje... na działce u sąsiadki, na bazarku, w sklepach ...nawet korzystam z nich w pracy i są to nasze truskawki krajowe :-) jakieś dwa tygodnie temu ścięłam moje truskawki w ogródku a dziś zauważyłam, że zaczęły kwitnąć więc pewnie jak pogoda dopisze to będą owoce po raz drugi w tym roku z czego oczywiście strasznie się cieszę :-) Dziś przepis na pierogi, prawdziwe letnie i ulubione :-)




Pierogi z serem i  truskawkami
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T450
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli 
  • 200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
  • truskawki
  • jogurt naturalny
  • liście rukwi wodnej



Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i ostaw.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj truskawkami, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, udekoruj połówkami truskawek. Smacznego.
Truskawki !

5.8.15

Truskawki !

Nadal są... biegnijcie do sklepu bo robią się pierogi!


Lemoniada różana z truskawkami

5.8.15

Lemoniada różana z truskawkami

Upalnie ostatnio ... nic więcej do szczęścia nie potrzeba jak tylko szklanka ulubionej lemoniady! Mam wiele ulubionych  ale róża i marakuja to smaki nadzwyczajne ... róża delikatna mimo, że kłuje :-) pięknie pachnie i otula delikatnie cierpką marakuje, która dodaje fajnego orzeźwiającego smaku a truskawka pachnie latem, który chcemy zatrzymać jak najdłużej się da! To do dna :-)




Lemoniada różana z truskawkami
przepis własny

Składniki:

  • 1litr niegazowanej wody
  • 1 owoc Marakui
  • 1 pomarańcze
  • 1 limonka
  • Garść małych truskawek
  • Garść suszonych płatków róży
  • Pół szklanki naparu z herbaty różanej
  • 4 łyżki wody różanej
  • 4 duże łyżki miodu
  • Kostki lodu

Przygotowanie:
Do zaparzonej herbaty różanej dodaj miód, wodę różaną oraz suszone płatki róż. Limonkę oraz pomarańcze pokrój na plastry, przełóż do dzbanka, w którym chcesz podać lemoniadę, zalej różaną herbatą oraz litrem wody, dodaj miąższ marakui oraz pokrojone truskawki, dodaj lód i lemoniada gotowa!
Lody malinowe z kawałkami owoców :-)

31.7.15

Lody malinowe z kawałkami owoców :-)

Takie lody ukręciłam przed urlopem :-) Szkoda tylko, że maszyna do lodów ma zaledwie 2 litry pojemności bo lody były tak dobre, że zbyt szybko się rozeszły! Muszę przyznać, że konsystencja jest idealna, pięknie się kulkują i zachowują całkiem długo kształt kuli :-) To były drugie lody tego lata jakie wyszły z mojej nowej sorbetiery. Jedne zrobione na poczet firmy- pyszne zresztą i drugie jakie widzicie poniżej :-)
Koniecznie ich spróbujcie! Przyjemnego upalnego Weekendu bo podobno taki ma być!
Lody malinowe z kawałkami owoców
przepis z instrukcji sorbetiery z moimi zmianami

Składniki:
  • 600ml śmietany 36%
  • 8 żółtek
  • 230g cukru
  • 600ml ubitej śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli
  • 100ml malinówki 
  • 800g malin + do dekoracji
Przygotowanie:
Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24h 
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka  przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz malinówkę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników  i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy maliny i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania malinowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'C
Smacznego :-)
 Russel Hobs i kilka słów o Aura Mix & Go Pro

31.7.15

Russel Hobs i kilka słów o Aura Mix & Go Pro



Jakiś czas temu w Poznaniu odbyły się warsztaty z miksowania na których miałam przyjemność zmiksować fajny, kolorowy koktajl.  Warsztaty odbyły się w bardzo fajnym miejscu, na Poznańskiej Cytadeli w Restauracji Umberto a organizowane były przez  Russel Hobbs, brytyjską markę założoną 1952r przez dwóch brytyjskich wynalazców - Billa Russela i Petera Hobbsa. Produkt, który testowaliśmy jest bardzo fajnym funkcjonalnym małym urządzeniem,  jest czymś co zabierzesz wszędzie gdzie tylko zechcesz a w Twojej torebce zawsze znajdzie się na niego miejsce! Aura Mix & Go Pro bo o nim mowa, jest poręcznym urządzeniem, wędrującym z Tobą do pracy, do szkoły, na uczelnię, na siłownię, w podróż samochodem i pociągiem, na wycieczkę rowerową i poranny jogging, na piknik w parku i do zoo. Jaką opcję wybierzesz, zależy od Ciebie!Butelki pasują szerokością do większości samochodowych uchwytów na kubki oraz, co ważne, mogą być myte w zmywarce.W blenderze przygotujesz w bardzo szybki, prosty sposób ulubiony koktajl i wcale nie musisz przelewać go do kubka! Urządzenie posiada dwie butelki i dwie końcówki, jedna to końcówka z "dziubkiem" dzięki której możesz pić swój koktajl prosto z butelki - prawda, że pomysłowe rozwiązanie? Aura Mix & Go Pro ma również wbudowany młynek, w którym skruszysz lód! Tego typu urządzenia szczególnie nadają się dla zapracowanych, kto jednak zapracowany w dzisiejszych czasach nie jest? Dla kogo więc jest mikser Aura Mix & Go Pro? dla nasz wszystkich! O warsztatach i o tym jak łatwo można zmiksować ulubione warzywa,owoce a nawet twaróg! ... tak, tak.. miksowaliśmy twarogowy koktajl! ,  obejrzyj  na filmiku poniżej do czego oczywiście zachęcam! Warto zapoznać się z praktycznym i bardzo łatwym działaniem blendera.

A oto przepisy na wspaniałe zdrowe koktajle!


INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji