Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną
przepis własny
Składniki: na ciasto
Składniki: na ciasto
- 450g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży + 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml letniej wody
- 50g oliwy extra vergin
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem,
wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
- 200g jogurtu naturalnego + sok z jednej limonki
- Mała cukinia
- Kulka mozzarelli
- 50g sera fety
- Truskawki
- Rukwia wodna
To musiało być w deseczkę :)
OdpowiedzUsuń