Focaccia z truskawkami
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 25g cukru
- 25g soli
- 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
- 250ml wody
- Świeże truskawki
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.
Interesujące, ale jakoś mało tych drożdży... Ja bym się bała że to za mało na pół kilo :-)
OdpowiedzUsuńna drożdżowy placek daje się więcej drożdży ale na fokę 15g jest ok :-)
UsuńDziękuję - ja jeszcze nie robiłam foki :-)
UsuńJa mam przepis 10 g na 500 g mąki. A focaccia piękna, trudno od niej wzrok oderwać :)
OdpowiedzUsuńi masz bardzo dobrą ilość drożdży :-)
UsuńJakie pyszności! Aż się głodna zrobiłam! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa myślę, że to wyjątkowo dobre śniadanie :)
OdpowiedzUsuń