14.8.15

Focaccia z truskawkami i solą morską

Ten przepis znajdziecie również w czasopiśmie Food  Culture  ... myślicie, że takie śniadanie to złe śniadanie? 



Focaccia z truskawkami
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 25g cukru
  • 25g soli
  • 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
  • 250ml wody
  • Świeże truskawki
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć  ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej  małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.

8 komentarzy:

  1. Interesujące, ale jakoś mało tych drożdży... Ja bym się bała że to za mało na pół kilo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na drożdżowy placek daje się więcej drożdży ale na fokę 15g jest ok :-)

      Usuń
    2. Dziękuję - ja jeszcze nie robiłam foki :-)

      Usuń
  2. Ja mam przepis 10 g na 500 g mąki. A focaccia piękna, trudno od niej wzrok oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności! Aż się głodna zrobiłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja myślę, że to wyjątkowo dobre śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji