Panna Cotta to deser idealny i każdy go lubi o każdej porze roku. Jest szybki, łatwy i nie da się go zepsuć no chyba, że przypalicie śmietanę to już rzeczywiście nic z deseru nie będzie ale raczej nie wierzę, że mogłoby się to zdarzyć bo zazwyczaj gotując mleko często zaglądamy w garnek :-)
Letnia Panna Cotta zapakowana w plastikowy kubek na jogurt
Fresh Sagaform
Waniliowa panna cotta z musem z malin i całą garścią letnich truskawek.
Składniki:
- 1l śmietany 34%
- 100g cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 5 listków żelatyny
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Śmietanę podgrzej z cukrem oraz wanilią i dodaj namoczoną żelatynę.
Wymieszaj dokładnie i naczynie ze śmietanką przełóż do dużej miski z
lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie zamieszaj i przelej do
szklanek lub zapakuj na wynos
i odstaw na noc do lodówki.
Składniki: na sos malinowy
- 300g malin
- 1/4 szklanki różowego wina
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Cześć malin przełóż do garnka, dodaj cukier trzcinowy i gotuj aż
maliny się rozpadną, następnie dodaj wino, sok z cytryny i redukuj aż
powstanie syrop, dołóż resztę malin i odstaw garnek z palnika, ostudź.
Przełóż na wierzch panna cotty i dodaj pokrojone świeże truskawki. Na wierzch możesz pokruszyć bezę, stopi się ale pozostawi smak :-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.