Ostatnio staramy się wykorzystywać produkty z lodówki na bieżąco. Nie biegamy do sklepu każdego dnia a przede wszystkim nie kupujemy za dużych ilości warzyw czy owoców chociaż zdarzało się, że rzeczywiście lodówka pękała w szwach bo chciało się zrobić wszystko a na końcu okazywało się, że większość zakupionych produktów trafiała do śmietnika. Tym razem zrobiliśmy recykling lodówki działkowej ze względu na brak produktów na obiad i właśnie Rafał prawie całe śniadanie czyli caprese przeniósł do piekarnika i wyczarował zapiekane bułeczki. Niby zwykła buła ale jak aromatyczna i pachnąca ziołami z ogrodu, chrupała pod zębami a jednocześnie rozpływała się w ustach. Zresztą w takich okolicznościach i tak przyjemnej naturze każdy zachwyciłby się bułeczką z recyklingu :-)
Śródziemnomorskie zapiekane bułeczki
Składniki:
- 4 kajzerki
- reszta sałatki śniadaniowej caprese klik
- reszta suszonych wędlin typu włoska szynka długo dojrzewająca, salami, kindziuk
- kilka plastrów czerwonej cebuli
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- świeżo mielone zioła prowansalskie
Bułeczki przekroić, skropić oliwą i wsunąć na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180', następnie blachę wyjąć i na bułeczkach ułożyć wędlinę, plaster czerwonej cebuli, plaster pomidora z mozzarellą, listki bazylii i przyprawy. Bułeczki wsunąć na kolejne 8 minut, następnie wyjąć i udekorować wierzch świeżym listkiem bazylii i zjeść :-)
Pycha☺
OdpowiedzUsuńNo bardzo pycha 💓
Usuń