7.11.15

Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "

W tych bułkach można się zakochać i uzależnić! Pierwsza rozkrojona zjedzona zachłannie z masłem, kolejna z konfiturą z granatów a kolejna z Nutellą ... a dupa rośnie! Bułeczki szybkie w przygotowaniu chociaż ja tradycyjnie nie robiłam zaczynu, zmieszałam wszystko razem, wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę... później tylko formowanie i kolejny rozrost :-) Kto nie piekł, ma jeszcze czas do jutra!

Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "
przepis pochodzi z blogu Pracownia Wypieków

"Składniki: na ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody


 Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia."
Piekły ze mną następujące osoby:

22 komentarze:

  1. Bardzo smaczne, to moje pierwsze pieczenie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te Twoje trójkąciki! Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  3. Pikne zdjęcia, jak zawsze! Zjadłabym z Nutellą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i pachnące bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie i do kolejnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alina cieszę się, że znowu się spotykamy przy piekarniku :-)

      Usuń
  6. Oj można można....się uzależnić, dzięki za wspólny raz Gocha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się na każde wspólne spotkanie.. czasami nie mam czasu ale kiedy go mam zawsze chcę być z Wami :-) dzięki!

      Usuń
  7. Wspaniałe i pyszne bułeczki, dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również kochana dziękuję :-) do kolejnego razu myślę :-)

      Usuń
  8. dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie sie prezentują, takie posklejane :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu piękne i pyszne:) U mnie dziś już kolejne upieczone:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułeczki przednie, najlepsze takie ciepłe z odrobiną dżemiku.
    Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie buleczki musze upiec moze sie udadza,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji