Groszkowo bazyliowa pasta jest bardzo aromatyczna, polecam ją do pieczywa a nawet jako farsz do ravioli czy pierożków, myślę że fantastycznie by się sprawdziła także jako serek do sushi :) trzeba kiedyś wypróbować :)
Groszkowo bazyliowa pasta z ricotty
przepis własny
Składniki:
- 250g serka ricotta
- 200g mrożonego zielonego groszku
- duża garść świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- kiełki groszku do dekoracji
- sól,pieprz do smaku
-
Groszek blanszowałam ok 5 minut, po tym czasie go odcedziłam i przełożyłam do miseczki z lodowatą wodą by przerwać proces gotowania. Gdy groszek ostygł odrobinę odłożyłam do dekoracji,resztę umieściłam w malakserze wraz z bazylią i czosnkiem i zmiksowałam bardzo dokładnie na pulpę. Dodałam zieloną masę do serka ricotty i wymieszała doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przełożyłam do słoiczków Wecka i udekorowałam kuleczkami kiełkami groszku, oprószyłam wierzch kolorowym pieprzem.
Smacznego:)
Wspaniała :) i te zdjęcia ... :D cudne
OdpowiedzUsuńma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś na tą pastę:-). Dzisiaj do mnie dotarł Vitamix:-), i od rana szaleję , więc to będzie kolejny przepis do zmiksowania:-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz Małgosiu...a zdjęcia są przecudne!! :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam groszek:)! wspaniała pasta.. chętnie wypróbuję, bo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńPS. Gdzie można kupić takie ładne słoiczki/szklaneczki?...jak ta na ostatnim zdjęciu:)
To słoiki firmy Weck..na ich stronie kupisz lub Makutra
UsuńTo moze być pyszne. I widzę, ze nie tylko mnie podobają się słoiki :)
OdpowiedzUsuń