Uszka z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto: z przepisu klik
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki durum
- 1 szklanka wrzącego mleka
- szczypta soli
- 200g kiszonej kapusty
- 200g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do cebuli
- sól, pieprz
Mąkę i sól wsypałam do malaksera, zagotowałam mleko które dolałam do mąki i wyrabiałam ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i będzie ładne elastyczne.
Lekko podsypałam blat mąką, kulę z ciasta położyłam na środek i rozwałkowałam ciasto, które następnie wykrawałam okrągłą metalową foremką do wykrawania ciastek. Na każde kółko nałożyłam odrobinę farszu i zlepiałam jak pierożki następnie zlepiając oba końce razem.Gotujemy aż uszka wypłyną na wierzch :)
Piękne zdjęcie, uszka też :)
OdpowiedzUsuń