28.12.13

Pikantne śledzie paprykowe

Świąteczny cykl "męskiej szkoły gotowania " ...śledzik wykonany przez Rafała :)
Pikantne śledzie paprykowe
przepis Rafała

Składniki: na jeden słoik litrowy
  • 300g śledzi matias w oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 cebule
  • chili nitki ( są łagodne )
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • łyżka gorczycy
  • 2 listki ziela angielskiego
  • suszony pomidor ( bez oliwy )
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • odrobina skórki cytrynowej
  • suszone płatki chili ( opcjonalnie )
  • 1 szklanka octu na 2 szklanki wody + 3 łyżeczki cukru
 Ocet zagotować z wodą i cukrem, odstawić. Śledzie pokroić na kawałki, cebulę i paprykę kolorową pokroić na paski i usmażyć razem na oliwie, dodać płatki chili, pomidor i skórkę cytrynową. Na dnie słoja ułożyć warstwę śledzi, podsmażoną paprykę z cebulą i przyprawami, odrobinę czerwonego pieprzu, kolendry, kawałek ziela angielskiego,gorczycy i chili nitki i tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być farsz paprykowo cebulowy. Wszystko zalać marynatą octową ( tyle ile jej wejdzie ) i odstawić na około 5 dni po to by śledź dobrze się zamarynował. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ślinotok gdy patrzę na to zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sposób na śledzia, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji