Świąteczny cykl "męskiej szkoły gotowania " ...śledzik wykonany przez Rafała :)
Pikantne śledzie paprykowe
przepis Rafała
Składniki: na jeden słoik litrowy
- 300g śledzi matias w oleju
- 2 łyżki oliwy
- 3 cebule
- chili nitki ( są łagodne )
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- łyżka gorczycy
- 2 listki ziela angielskiego
- suszony pomidor ( bez oliwy )
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- odrobina skórki cytrynowej
- suszone płatki chili ( opcjonalnie )
- 1 szklanka octu na 2 szklanki wody + 3 łyżeczki cukru
Ocet zagotować z wodą i cukrem, odstawić. Śledzie pokroić na kawałki, cebulę i paprykę kolorową pokroić na paski i usmażyć razem na oliwie, dodać płatki chili, pomidor i skórkę cytrynową. Na dnie słoja ułożyć warstwę śledzi, podsmażoną paprykę z cebulą i przyprawami, odrobinę czerwonego pieprzu, kolendry, kawałek ziela angielskiego,gorczycy i chili nitki i tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być farsz paprykowo cebulowy. Wszystko zalać marynatą octową ( tyle ile jej wejdzie ) i odstawić na około 5 dni po to by śledź dobrze się zamarynował. Smacznego :)
Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!
OdpowiedzUsuńMam ślinotok gdy patrzę na to zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały sposób na śledzia, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńdobre na zdrowy żołądek
OdpowiedzUsuń