29.11.13

Kotleciki z kalafiora

Ubóstwiam takie udziwnienia w kuchni choć prawdę mówiąc w tym przepisie specjalnych udziwnień nie zauważam, moje stwierdzenie wynika raczej z tego, że to nie zwykły klops mięsny lecz warzywny a właściwie kalafiorowy bo to on jest głównym składnikiem. Domownicy po raz kolejny byli zszokowani pomysłem smażenia kalafiorowego klopsa, miny raczej nie były najpiękniejsze,
szkoda, że nie zrobiłam zdjęć bo pewnie gdyby był konkurs na najgłupszą minę to na bank nagroda byłaby moja:) Zaplanowałam na ten Weekend zjedzenie warzywnego burgera - oto jest... zaplanowałam nauczenie się wypiekania makaroników i już trochę się uśmiecham do siebie bo i one są choć jeszcze nadal na etapie suszenia...zaplanowałam też kino i lampkę wina do łóżka i choć jeszcze do tego etapu w ogóle nie doszłam to liczę na to, że jednak się uda zrealizować wszystkie plany:) No dobra...jeśli chodzi o te niezwykłe klopsiki to muszę Wam powiedzieć, że głupie miny domowników zlazły po spróbowaniu ich i byli bardzo a to bardzo zaskoczeni! i tu Was mam moje drogie dzieci, droga rodzino:) kotleciki idealne do bułki, do kaszy czy ryżu...idealne z sosem lub bez, jak tylko chcemy tak je zjemy...nawet się rymnęło :) Koniecznie spróbujcie!
Kotleciki z kalafiora
cytuję za Martą 

 Składniki:
  • główka kalafiora
  • 100 ml kaszy manny
  • 50 ml sezamu
  • 50 ml bułki tartej ( pominęłam )
  • 50 ml oleju
  • kawałek imbiru starty na tarce (około 3 cm)
  • skórka otarta z połowy cytryny (cytrynę należy najpierw wyparzyć!)
  • szczypta chili ( dałam nieco więcej niż szczyptę )
  • garść posiekanej kolendry albo natki pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie. Następnie studzę go i praską do ziemniaków rozgniatam na drobne kawałki.
  2. Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam na jednorodną masę. Lepię małe pulpeciki, które lekko spłaszczam i smażę na złoto na patelni. 
Smacznego:)




10 komentarzy:

  1. Ostatnio je robiłam , są na prawdę dobrą alternatywą dla mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie też byłam pod ich wrażeniem...myślę, że można je zrobić z brokuła, groszku i innych ciekawych warzyw...ciekawa jestem jak smakują z burakiem :))

      Usuń
  2. genialne, pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Chętnie wypróbuję :)

    Ale mam jedno zastrzeżenie do samego przepisu, a raczej do tego jak jest jego część zapisana ;)
    Konkretniej o kaszę mannę mi chodzi - powinno być kaszy manny, a nie mannej. Tutaj więcej na ten temat:
    http://pytamy.pl/kat,6,title,kaszy-manny-czy-kaszy-mannej-jak-jest-poprawnie,pytanie.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra tam..nie czepiajmy się słownictwa..każdy może się pomylić:) najważniejsze, że kotleciki są pyszne :))ale dzięki za info...Mary nie będę informować :)

      Usuń
  4. o tak, to moje ulubione wege burgery - ostatnio robię je bardzo często! Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to super bo i mi zasmakowały :) też je uwielbiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji