15.10.13

Szarlotka z konfiturą melonową , pomarańczą i tymiankiem

Jadłam już kilka różnych wersji szarlotki np: z dynią klik na orzechowym spodzie, z morelami klik, z rabarbarem i tę którą widzicie poniżej... jest pyszna, aromatyczna, słodko kwaśna i ma odrobinę pikanterii przez dodatek konfitury z melonowej, która w sumie ma zastosowanie do serów a w jej składzie znajduje się chrzan... koniecznie musiałam wypróbować jej smak i aromat w cieście i padło na szarlotkę, która okazuje się być idealną szarlotką na na każdy dzień, na pogodę i niepogodę, na lato i zimę, na smutki i radość.. po prostu ma wszystko co daje szczęście :) 
Dziękuję Smaki Południa :)

Szarlotka z konfiturą melonową, pomarańczą i tymiankiem
przepis własny

Składniki:na kruche ciasto

  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.

Składniki: na farsz
  • 4 duże twarde kwaskowe jabłka
  • garść świeżego tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • jedna pomarańcza + sok
  • 3 łyżeczki konfitury z melonowej firmy Biffi klik
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • dwa białka + 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki cukru do jabłek
  • łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do garnka wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać odfiletowane pomarańcze oraz sok, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier, wstawić wszystko na gaz i gotować aż jabłka zaczną się lekko rozpadać, wtedy dodać konfiturę z mango i drobno posiekany tymianek, jeszcze chwilę pogotować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i ostudzić. W tym czasie ubić na sztywno białka z cukrem, ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na wypieczony spód tarty, nałożyć ubite białka, posypać migdałami  i wsunąć do piekarnika na 10 minut do zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić najlepiej przez noc, wtedy jabłka będą ścisłe i nie będzie problemu z krojeniem tarty.
Smacznego:)

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji