Najzwyklejsza zapiekanka z jabłkiem, cytryną i cynamonem to smak mojego dzieciństwa...babcia gotowała taki słodki obiad gdy chodziłam jeszcze do szkoły podstawowej, co prawda ryż był gotowany na mleku i bardzo kleisty ale jakże smaczny, z masełkiem, rozpływający się w ustach...babciu dziękuję, że mogę Ciebie wspominać :) U mnie wersja trochę inna niż babcina...zapiekanka z brązowego ryżu gotowanego na wodzie ale za to przełożona masełkiem i zwieńczona gęstą, kwaśną śmietaną :)
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i cynamonem
przepis własny
Składniki:
- 2 torebki brązowego ryżu (200g) użyłam firmy Kupiec
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 150g masła startego na płatki
- cynamon ( opcjonalnie )
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- gęsta kwaśna śmietana
Ryż ugotować na sypko bez soli. Wycisnąć sok z cytryny do naczynia, obrać i pokroić w kostkę jabłka które wrzucić do soku z cytryny (nie ściemnieją ) Zetrzeć masło na płatki (wiórki )
Na dno foremki do tarty wyłożyć płatki masła, posypać dwiema łyżkami cukru, nałożyć ugotowany ryż, jabłka, posypać kolejnymi dwiema łyżkami cukru, opcjonalnie dla smaku cynamonem i ponownie masło, ryż, jabłka, cukier, cynamon i na końcu masło. Zapiekać w rozgrzanym piecu do 170' C przez 15 minut Po upieczeniu kroić na talerze i udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Pychota:)
Cudowne śniadanie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam. uwielbiam. uwielbiam.
OdpowiedzUsuń<3
jeden z ulubionych smaków dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMmm, pycha :) Cudownie domowy deser :)
OdpowiedzUsuńTo smak także mojego dzieciństwa :) Mama czasem lubiła osłodzić mi obiadową porę takim daniem ;)
OdpowiedzUsuńooo jakie ładne zdjęcie! Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńwww.domowe-wypieki.com