19.3.13

Falafele groszkowo miętowe w chlebku pita z salsą paprykową

Arabska pita, arabskie wegetariańskie klopsiki z dodatkiem mięty i uczta pełna smaków.

Falafele groszkowo miętowe w chlebku pita z salsą paprykową
Autor: Rachel Lane, Ting Morris " Na ostro "

Składniki: na salsę paprykową
  • 2 czerwone cebule pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2 czerwone papryki drobno pokrojone
  • 2 papryczki chili drobno posiekane (użyłam jednej)
  • 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z dwóch limonek
  • skórka z jednej limonki
  • 1/4 łyżeczki soli ( użyłam trochę więcej )
Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do lodówki na czas przygotowana reszty dania.

Składniki: na falafel
  • 185g mrożonego groszku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 mała biała cebula drobno pokrojona
  • 1 puszka ciecierzycy odcedzonej i opłukanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 papryczka chili 
  • 3 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej
  • 100g okruchów chleba (pominęłam)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
 Blanszuj groszek przez minutę w gorącej wodzie, następnie odcedź i przełóż do malaksera.
Na dużym ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę, któą również przełóż do malaksera.
Umieść w malakserze resztę składników i dobrze zmiksuj, konsystencja może być gruboziarnista.
Dopraw i odstaw na 30 minut do lodóki, następnie smaż kotleciki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju aż będą złote. Podawaj z bułką pita i porcją schłodzonej salsy.

Składniki: na pitę
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwki
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
Zrobić zaczyn z odrobiny wody, cukru i drożdży i odstawić do czasu aż powstaną bąbelki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodac do nich cały zaczyn.Wyrobić ciasto, podzielić na 8 cześci z których uformować kulki zostawiając w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowac każdą kulkę i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Nagrzać piec do temperatury 200', wsunąć blaszkę z pitami i piec ok 8-10 minut.
Smacznego :)



Dodaję do akcji:
(III Festiwal Kuchni Arabskiej

22 komentarze:

  1. Gosiu, co za pyszności- zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz kochana...przywieźli by Cię i mogłabyś nawet spróbować :) ale Grażyna...będzie jeszcze mnóstwo spotkań pewnie!

      Usuń
  2. jak pięknie kolorowe i optymistyczne danie! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pachnące miętą :) a ja lubię zapach mięty!

      Usuń
  3. Falafele wydają mi się być bardzo smaczne- muszę w końcu je przygotować. Takie pity z dobrymi rzeczami w środku to marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przygotuj bo strasznie smaczne i aromatyczne!chociaż zrobiłyśmy trochę profanację bo zjadłyśmy z sosem duńskim hihi

      Usuń
  4. To jest mistrzostwo świata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Gratulację, uwielbiam, takie perłaki smakowe !
    O kuchnii dalekiego Wschodu nie ma zielonego pijęcia, ale czuję, że tym bym sie obżarała po pachy i jeszcze kazłabym sobie zapakowac do domu :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wiem o niej niewiele ale staram się dowiedzieć bynajmniej jakie są smaki:)

      Usuń
  5. O mniam! :) Alez u Ciebie pysznosci. Kiedy Ty bierzesz na to wszystko czas? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spoko spoko...czas zawsze się znajdzie, gorzej z chęcią choć na razie nie mam z tym problemu :)

      Usuń
  6. Mmmm, znowu tak wiosennie. Az nabrałam ochoty na taki obiadek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba tę wiosnę przepędzam tymi daniami wiesz? bo coś jej nie widać!

      Usuń
  7. ale kolorowe, wiosenne pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. cieszę się! zrób i daj znać jak wyszły i jak smakowały:)

      Usuń
  9. Małgosiu czarujesz! Te kolory na talerzu zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwina to nie czary to po prostu świetne przepisy kuchni arabskiej!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji