22.11.12

Ciasto marchewkowo daktylowe z mascarpone

Ciasto marchewkowo daktylowe to jedno z ciast,obok  którego nie da się przejść obojętnie,
jest wilgotne, nie za słodkie i w dodatku z ulubionym mascarpone, który często króluję u mnie w deserach czy właśnie ciastach. Ciacho upiekłam na szkolną akcję,  niestety po wyjęciu ciasta z lodówki, po sesji zdjęciowej zrobiłyśmy sobie z córkami kawę i nie trzeba było długo namyślać się "zjeść czy nie zjeść" , ciasto poszło pod nóż i trzeba było piec na szkolną akcję muffiny, równie pyszne bo z tego samego przepisu, choć bez kremu :) Ciasto upiekłam na mące orkiszowej, która przywędrowała do mnie z Gdańskich Młynów za co serdecznie dziękuję, oj będzie się działo w mojej kuchni :)) z mąką orkiszową nie miałam okazji niczego jeszcze upiec, myślałam by zacząć od chleba ale okazuje się, że orkisz jest idealny do ciast, mam wrażenie, że ciasto jest lżejsze, bardziej puszyste i intensywniejsze w smaku. Podobno idealnie nadaje się do naleśników i różnego rodzaju ciasteczek i w dodatku jest zdrowy, zawiera więcej błonnika







32 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia. Wyglądają jak spektakl teatralny. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, piękne zdjęcia!
    ach, a ciasto? wyborne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia piękne jak zawsze, a ciacho? Marchewkowe to jedno z moich najukochańszych, zazwyczaj (jak to ja) przekładam jakimś lekkim serkiem homogenizowanym i też jest pyszne, choć jak sądzę mama wolałabym Twoją wersję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, dietetycznie hehe :) ale przynajmniej masz linię a ja?

      Usuń
  4. ale cudne zdjęcia, daktyle w cieście widzę już po raz kolejny, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. nie skusisz mnie, szykuje formę ma BN :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko święta jakie genialne zdjęcia!!!
    Zawsze były fajne, ale ostatnio widzę coś jeszcze... Mają w sobie to coś, są rewelacyjne! Jakiś nowy aparat, kurs fotograficzny? A może po prostu lepszy okres? hmmm... coś zdecydowanie zadziałało ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Aparat ten sam od roku, na kursy mnie nie stać- mają obłędne ceny, dobry okres? - nie raczej!, po prostu się uczę na błędach, próbuję, kombinuję i jest ale dzięki za komplement!!

      Usuń
    2. Czyli po prostu masz naturalny talent, który stopniowo coraz bardziej ujawniasz ;)

      Usuń
    3. czy talent to nie wiem ale fajnie gdy innym podobają się zdjęcia:)

      Usuń
  7. Cudowne ciacho i jak zwykle wspaniałe zdjęcia! Masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do talentu to mi dużo jeszcze brakuje:)ale miłe to co napisałaś:)

      Usuń
  8. Jak to bylo...: mam make i nie zawaham sie jej uzyc! :)) Ciasto pyyyycha. Faktycznie nie moglabym przejsc obok niego obojetnie. Cale szczescie, ze nie stoi przede mna na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O jeny, jak smacznie! Piękne zdjęcia:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie ma ciasta więc smacznie było aż mi smutno, że już nie mogę zjeść do kawy:))

      Usuń
  10. ciasto wygląda super, chętnie bym spróbowała. fajnie wyszły zdjęcia w takiej ciemnej tonacji:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne to ciasto! Wszystko mam w domu, mąkę orkiszową w ziarnach, ale to nie problem zmielić... Tylko obiecałam sobie żadnych ciast do Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio właśnie słyszałam, ze marchewkowe ciasto jest bardzo dobre. Chyba nadszedł czas, żeby wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. a ty się ładnie rozkręciłaś z tymi przepisami! chwilę tu nie zaglądałam, a tu tyle pyszności:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda obłędnie!
    niczego mu nie brakuje i na zdjęciach prezentuje się elegancko....z chęcią wprosiłabym się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też chętnie bym zjadła jeszcze kawałek ale już nie ma:)

      Usuń
  15. Boskie ciasto!Mam tylko trzy pytania:
    1.Jaki wymiar blaszki?
    2.Czy masło może być klarowane?
    3.Czy można czymś zastąpić kardamon?
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. 30 x 25
      2. Możesz chociaż jest dość drogie :)
      3.Możesz go po prostu pominąć

      Bardzo proszę

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji