15.9.12

Szarlotka spod samiuśkich tater

Szarlotka wspaniała - polecam Wszystkim tym, którzy nie zdążyli jeszcze  wypróbować przepisu Doroty albo po prostu go nie dostrzegli :) U mnie już pusta blaszka!

Szarlotka spod samiuśkich tater
Autor: Dorota z moich wypieków

Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 margaryna/masło (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
Składniki na masę jabłkową:
  • 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej), w UK polecam odmianę Cox
  • cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
  • cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)
  • bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. robiłam kilka lat temu, chyba czas na powtórkę tak mnie swoimi zdjęciami zachęciłaś sliczne są

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro zachwalasz trzeba będzie skosztować, w końcu sezon na jabłka mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu,
    na Twoim zdjęciu to prawdziwe dzieło sztuki!
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber,
      ja mam wrażenie, że moje zdjęcie zupełnie nie wyszło - uczę się manualnie ustawiać i nie zawsze mam efekt! ale dziękuję i również milutkiej niedzieli!

      Usuń
  4. Gosia, pięknie tu u Ciebie, wpadłabym na kawę, że HEJ!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow. taka szarlotka to jest cos!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ona ładna. I jakie ma warstwy - jak ogr :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji