Rożki z jabłkami
przepis z książki Francja na słodko
Składniki ciasto na 8szt
- 275 g masła
- 275g mąki
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 800g jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 40g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Ponadto: mąka do podsypania blatu
żółtko do smarowania wierzchu
Przygotowanie:
Nastawić lodówkę na bardzo niską temperaturę. Roztopić 25g masła. Przenieść na stolnicę 250g mąki, w środku zrobić zagłębienie. Wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko, zagnieść.
Dodać tyle wody by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Resztę masła zagnieść z pozostałą mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki i zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml )
Odstawić do ostygnięcia.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej ale być trzy razy dłuższe.
Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
Rozgrzać piekarnik do 225'
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Piec na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, odstawić do ostygnięcia i polukrować.
Smacznego!
A piekły ze mną następujące osoby:
Wyglądają niezwykle ciekawie!
OdpowiedzUsuńO kurcze, zjadłabym z chęcią takiego trójkąta :3
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńTo bym potrafiła zrobić, więc skradam przepis :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne! Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu znalazłaś wspaniały przepis! Pozwoliłam sobie upiec, są idealne!
OdpowiedzUsuńdobry wpis dzieki
OdpowiedzUsuń