Tiropsomo
Cytuję za Liską
Składniki: na 4 sztuki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 4 łyżki oliwy
- 120 ml ciepłego mleka
- topione masło do smarowania bułeczek
- 270 g sera feta, rozgniecionego widelcem
- do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
- do posypania: 2 łyżki sezamu
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośniete ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Piekły ze mną :
Kinga z blogu Małe kulinaria
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Marta z blogu Blue Hipopotam
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Ewelina z blogu Stylowa kuchnia
Monika z blogu Matka wariatka
Magda zblogu Zielenina
śliczne ślimaczki zrobiłaś, dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDzięki również :-)
Usuńdziękuję za kolejną wspaniałą akcję wspólnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wspólne wypiekanie, wspaniałe babeczki :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję za kolejny wspaniały przepis, którego bez Twojej akcji pewnie bym nie odkryła :)
OdpowiedzUsuńPiękne :) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku i za cudny pomysł na przepis !
OdpowiedzUsuńCudne, dzięki za wspólny czas :).
OdpowiedzUsuńsuper zezłocone :)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia sa tak realne że mam chęć polizać ekran, super Gocha.
OdpowiedzUsuńDo nastepnego :-)
Pyszne ...dzięki za wspólne pieczenie...i czekam na kolejną propozycję...
OdpowiedzUsuńBrawo
OdpowiedzUsuń