"Ciasta" Carla Bardi
Składniki:
- 6 białek
- 250g cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- cukier puder do oprószenia
- 200ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 60ml polewy cytrynowej (zamieniłam na sok )
- 250g jagód ( zamieniłam na borówki )
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170', blachę o wymiarach 38x25 wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść (ja miałam trochę większą blaszkę ) Ubij białka na sztywno, dodawaj po trochu cukier i na końcu ocet. Wyłóż masę na papier pozostawiając odstęp z każdej strony ( beza rośnie ) Piec 20 minut, po 10 minutach można przykryć wierzch bezy by się zbytnio nie zrumieniła i zmniejszyć temperaturę do 150' ( ja tak zrobiłam )Podczas pieczenia bezy zrobić krem, wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, ubić kremówkę na sztywno, dodać do niej skórkę cytrynową i połączyć składniki. Gdy minie 20 minut, należy bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć odwracając bezę na oprószoną cukrem pudrem świeżą ściereczkę kuchenną, zdjąć papier delikatnie i wyłożyć krem posypując borówkami. Zwinąć i wstawić na dwie godziny do lodówki. Odkroić końce, pokroić całą roladę i podawać .
Smacznego:)
Genialna. Zrobię i ja:)
OdpowiedzUsuńzrób..polecam:) słodka jedynie!ale...mascarpone koniecznie dodaj do śmietany bo bez jest strasznie luźna i źle się zwija a czasem może w ogóle się nie zwinąć:))
UsuńPiękna ta rolada jest musi być bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcie
jest słodka ale pyszna:)
Usuńpotwierdzam :) jest pyszna :) robię ale bez cytryny z wieloma owocami :) niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńrobiłaś? super!
Usuńprzeapetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńOstatnio robiłam taką roladę, lecz z truskawkami :) Jestem nią oczarowana!
OdpowiedzUsuńjest super:)
UsuńPysznie wygląda! Zjadłabym chociaż mały kawałeczek! :>
OdpowiedzUsuńja dziś też:)
Usuńpięknie wygląda:) bardzo ładne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńkurcze zwyczajne jest i wcale się nie starałam ale dziękuję:)
Usuńjakie piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńbylejakie:)
Usuńjest idealna! tylko jaka jest ilość mascarpone? :)
OdpowiedzUsuń250g tak jak podałam:)
UsuńFaktycznie, nie można oprotestować- widzę roladę. Co do smaku, to oczywiście sobie dośpiewałam piosenkę- wyśmienite składniki !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna
zrolowała się jakoś szczególnie bez oporów:)
Usuńmmm... borówki!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCo by mówić, wszystko mało! REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńOjojoj! Co za słodkości :) Wygląda niebiańsko, dosłownie :)
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
to ja wolę omijać szpital..inaczej nie pojadłabym:)
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie białek :-) zapisuję.
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńAleż ta rolada piękna. I zdjęcie dobre :)
OdpowiedzUsuńa kurde inne to zdjęcia nie dobre?
Usuńrewelacja :) już ją widzę z poziomkami :)
OdpowiedzUsuńPewnie będzie rewelacja!
Usuńdzisiaj robię :) trzymaj kciuki :)
Usuńtrzymam:))
UsuńCudowna, jak tylko zakupię piekarnik to robię! Jest nieziemsko piękna :)
OdpowiedzUsuńdobry przepis dzieki
OdpowiedzUsuń