26.1.19

Spring roolsy w wersji curry

Dzisiaj trochę czasu znowu na gotowanie, bawienie się smakami i pomysłami. Lubię te dni kiedy tak można leniwie wstać, przetrzeć oczy, wypić powolnie kawę i tworzyć. Uwielbiam! Tworzenie całkiem pozytywnie inspirując się Vegetą przypomniało mi się jak dawno nie jadłam mięsa w curry i od razu zaświtało mi by zrolować takie cudeńka na obiad. Idealnie bo zero tłuszczu, mięso pieczemy w piecu, białko jest i odrobina węgli również więc co mogę napisać....dieta z Vegetą w tle :-) Polecam bardzo!
Spring roolsy w wersji curry

Składniki:

  • 200g fileta z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • pół średniej cukinii
  • gałązki kolendry
  • cieniutko krojona świeża papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z curry
  • 40g makaronu ryżowego
  • papier ryżowy
Paprykę pokrój na bardzo cienkie paseczki. Z cukinii za sprawą urządzenia spiralnego przygotuj paski makaronu. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Filet z indyka natrzyj przyprawą Vegeta Natur z curry i upiecz w piekarniku, następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój na cienkie plastry. Papier ryżowy namocz w wodzie (każdy płatek po kolei) nałóż odrobinę makaronu, pociętą paprykę, spiralki cukinii i indyka curry. Na wierzch sypnij posiekaną chili i dodaj gałązki kolendry. zwiń papier dociskając go tak by w środku nie zostało zbyt dużo pustego miejsca zawijając boki papieru do środka.Tak przygotowane rolki ułóż na papierze do pieczenia, wówczas jest małe prawdopodobieństwo , że się nie przykleją od spodu. Gdy już wszystkie rolki są zrolowane, przekrój każdą na pół i ułóż na platerze. Posyp dodatkowo chili oraz kolendrą. Smacznego!




4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji