27.11.17

Paprykowy schab z koktajlowymi pomidorami, granatem, pekanami i różą

Jesień chyba mnie nastraja do kuchennych inspiracji, tym razem z #OlejWielkopolski przygotowałam niby tradycyjny schab w nowej, trochę zaskakującej odsłonie. Oczywiście bazując na produktach jesiennych takich jak papryka czy cebula  podrasowałam schab kaparami, jesiennym owocem granatu a także liofilizowaną żurawiną, która zawiera zresztą mnóstwo witamin i jest o wiele bardziej zdrowa niż ta suszona a dla ulatniającego się zapachu sypnęłam wierzch suszoną różą. Idealne danie na chandrę to na pewno bo od samego patrzenia zmienia się zdecydowanie nastrój ale gdy niespodziewanie zapukają do nas goście, można bardzo szybko przygotować takie cudo jeśli tylko ma się gdzieś w lodówce kawał schabowego !

Paprykowy schab z koktajlowymi pomidorami, granatem, pekanami i różą
przepis własny

Składniki:
  • 400g schabu bez kości
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 200g świeżych pomidorków koktajlowych 
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego
  • 5 kaparów z ogonkami + do dekoracji
  • 100g orzechów pekan
  • łyżka suszonej róży
  • 1 owoc granatu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Schab należy pokroić na paski i usmażyć na dwóch łyżkach oleju, następnie przełożyć usmażone mięso do czystego naczynia i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodać paseczki papryki, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane kapary oraz krojone pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażony schab i dusimy potrawę na wolnym ogniu około 20 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni orzechy pekan, wydłubujemy nasionka granatu, które na samym końcu dodajemy na wierzch potrawy, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dorzucamy przekrojone kapary, pekany i sypiemy wierzch suszona różą. Przykrywamy patelnie pokrywką i odstawiamy na 5 minut by róża zaczęła uwalniać swój aromat. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub ryżem.
Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji