6.6.15

Migdałowe ciacho na patyku

W końcu udało mi się napisać przepis na patykowe ciacho ufff ... które już wszyscy znają bo w sieci ich mnóstwo. Moje wykonane dawno temu, nie pamiętam nawet jak smakowały ale z masłem migdałowym na pewno były wyśmienite :-) Na dziecięce imprezy są idealne, nawet kiedy chcemy pozbyć się na jakiś czas naszych pociech ... wystarczy dać im odrobinę biszkoptów i będą zadowolone z własnej inwencji twórczej :-) Ja polecam w każdym razie!
Migdałowe ciacho na patyku
przepis własny

Składniki:
  • 200g biszkoptów
  • 4 łyżki masła migdałowego Primavika
  • 6 łyżek  twarożku naturalnego
  • 200g czekolady 56%
  • łyżka oleju
  • kwiatki z masy cukrowej
  • koraliki cukrowe
Biszkopty zmielić w mikserze, może być kielichowy do koktajlów. Dodać masło migdałowe oraz twarożek i dobrze wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na równe porcje, uformować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. W tym czasie roztopić czekoladę, dodać oliwę i wymieszać. Patyczki do lizaków maczać w czekoladzie i od razu wciskać w schłodzone kulki, ponownie włożyć do lodówki by czekolada na patyczkach zastygła, tym sposobem patyczki nie będą przesuwały się wewnątrz ciasta podczas maczania ciasta w czekoladzie na etapie końcowym. Po schłodzeniu maczamy całe ciacho na  patyku w płynnej czekoladzie i wkuwamy np w styropian, następnie przyklejamy ozdobne kwiatki cukrowe oraz posypujemy koralikami. Tak przygotowane lizaki ponownie wkładamy razem ze styropianem do lodówki do czasu aż czekolada na każdej kulce zastygnie. Dekorujemy patyczek ozdobną wstążeczką i częstujemy dzieciaki! Smacznego :-)


8 komentarzy:

  1. ojej, cos pieknego i zapewne przepysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja miałam tahini primaviki i zaczynam ich lubić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię większość produktów Primaviki ... wiadomo, że gdy nie jestem weganką ani wegetarianką to nie kupuję nagminnie zrazów wege ale uważam ogólnie, że produkty godne uwagi tym bardziej, że bez zbędnych konserwantów!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji