Nie zawahałam się użyć kolejnej dawki smaków kuchni meksykańskiej i pewnie nie szybko na niej zakończę ... czasami mam konkretną fazę kulinarną, której trzymam się długi czas więc będziecie zarzucani ostrymi smakami, choć muszę napisać, że ostatnio przystopowałam z ostrością :-)
Papryka w wersji meksykańskiej z wołowiną ... kolorowa, przyciągająca i dziwnie przypominająca letnie klimaty... chciałoby się już lata, oj tak! jak na razie słyszę tylko obrzydliwy hałas wiatru za oknem .. słuchać się nie chce!
Zielona faszerowana wołowiną papryczka
przepis własny
Składniki:
- kilka zielonych podłużnych papryczek słodkich
- 300g mielonej wołowiny
- 2 cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasoli czarnej
- papryczka chili drobno posiekana
- pęczek świeżej kolendry
- pieprz cayenne do smaku
- opcjonalnie kumin mielony
- opcjonalnie wędzona papryka w proszku
Mięso usmaż z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem. Dodaj odsączoną kukurydzę oraz fasolę, dopraw ostrość według własnego uznania, dodaj kumin, chili oraz wędzoną paprykę, dodaj odrobinę wody ( 1/4 szklanki ) i duś przez chwilę. Odstaw. Zielone papryczki oczyść z gniazd nasiennych przekrawając podłużnie tylko z jednej strony, nadziewaj środek doprawioną wołowiną układając w naczyniu do zapiekania. Oskubaną kolendrą oraz plastrami chili posyp wierzch papryczek i zapiekaj aż papryka straci swoją jędrność w temperaturze 180' około 25 minut. Podawaj od razu. Można przy końcu pieczenia posypać startym serem i chwilę zapiec. Smacznego!
Danie robi piorunujące wrażenie :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda, skojarzyło mi się z wiosną:)
OdpowiedzUsuńmmm lubię to! wygląda wprost idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda mega - dopasowanei składników i kolorów.
OdpowiedzUsuńAż chce się zjeść!
Piękne danie:) I zapewne smaczne. do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń