15.9.14

Jesienne korzenne masło dyniowe

Tego masła nie można nie polubić ... jest wręcz idealnym smarowidłem do pieczywa i nie tylko ... pierwszy słój można wyjeść łyżeczką co właśnie uczyniłam! Oczywiście tradycyjne masło z owym masłem dyniowym nie ma nic wspólnego... nie zawiera tłuszczu i jest całkowicie wegańskim słodkim przysmakiem. Smarowidło idealne jako dodatek do naleśników, ciast - szczególnie do szarlotki, do nadziewania pieczonych jabłek i zwyczajnie do pieczywa na przykład chałki :-) Wszystkim tym, którzy nadal wekują polecam zamknąć to cudo w słoje na wieczorne dni... miło będzie gdy przekręcimy wieczko z pod którego wydobędzie się niezwykły aromat cynamonu, prażonych jabłek, imbiru i gałki muszkatołowej - idealny prezent gwiazdkowy dla bliskiej osoby!

Masło dyniowo jabłkowe
inspiacja z blogu Bea w kuchni z moimi zmianami

Składniki:
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki prażonych jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i  gotujemy aż napęcznieją i wchłoną sok, następnie miksujemy je na puree. Dynię kroimy razem ze skórą w półksiężyce i pieczemy w nagrzanym do 180' piekarniku około 25 minut.  Po upieczeniu, dynie studzimy i oddzielamy miąższ od skóry, następnie miksujemy ją na puree. Jabłka dusimy wraz z łyżką cukru tak długo aż się uprażą i rozpadną, jeśli użyjemy jabłek dość twardych, które mimo prażenia się nie rozpadną, należy je zmiksować. Łączymy wszystkie składniki w jednym garnku czyli puree z dyni, jabłek i rodzynek, doprawiamy przyprawami, zagotowujemy i przekładamy do słoiczków. Masło dyniowe możemy użyć do naleśników, pieczywa, jako zamiennik do ciast a także jako wypełniacz pieczonego jabłka .

9 komentarzy:

  1. Smacznie się zapowiada u Ciebie jesień :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Są takie przepisy, w których zakochuję się nawet nie od pierwszego spojrzenia, a od pierwszego słowa/zdania o nich. I to jeden z nich. Zapisuję do zrobienia, jak tylko będę miała z powrotem moją kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thankks for ones marvelous posting! I truly enjiyed reading it, you happen tto be a great author.I will ensure that I bookmark your bblog and
    will often come back down the road. I wan to encourage you to ultimately continue your great job, havve a nice afternoon!

    my blog post; Las Vegas Dryer Repair

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sok jabłkowy to może być użyty z kartonika, czy jakiejś domowej receptury ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy obrać jabłko i zmiksować,może być z miazszem ale również może być z kartonika

      Usuń
  6. Ile potrzeba dyni np. tych małych na puree, aby wykonać takie babeczki? Czy można wykonać to w papilotkach jako muffinki? Pozdrawiam Ania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy potem jeszcze pasteryzujesz po przełozeniu do sloikow? jesli tak to jak dlugo?
    dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji