14.3.14

Ramen z wieprzowiną i boczniakami

Ramen to najpopularniejszy makaron w wywarze mięsnym z dodatkami według własnego gustu czyli można dodawać co się chce:) U nas Ramen to po prostu rosół.. dla mnie jednak to coś więcej niż rosół... długo gotujący się bulion dwukronie filtrowany elegancką bawełnianą ściereczką :) dziś postawiłam na przecudowne aromaty, smaki i zapachy...zatem ugotowałam bulion drobiowo wieprzowy z liśćmi kaffiru, imbiru, bazylii cytrynowej i czosnku... pachnie idealnie! wygląda cudownie i chce się jeść... nie jest to skomplikowane makaronowe danie, jednak trzeba trochę cierpliwości podczas gotowania bulionu, następnie smażenia wieprzowiny i w kolejnym etapie duszenia jej w bulionie do miękkości...jednak efekt jest zadowalający więc sądzę, że jestem skłonna Ramen gotować często:) polecam i Wam... :)
Ramen z wieprzowiną i boczniakami
przepis własny

Składniki: na bulion
  •  2 udka kurczaka
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • włoszczyzna
  • spory kawałek startego imbiru
  • 4ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 suszone liście limonki Kaffir
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól do smaku
  • łyżka jasnej pasty miso
  • łyżka pasty Tom Kha
  • odrobina oliwy
Dodatki:
  • 2 jajka na twardo
  • cukinia
  • grzyby mun
  • boczniaki
  • marchew
  • czarny sezam
  • zielona pietruszka 
  • kolendra
Polędwiczkę przesmażyłam na patelni na dość wysokim ogniu, odstawiłam. Do garnka wrzuciłam kurczaka, obrane warzywa, wszystkie przyprawy, zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. W międzyczasie pokroiłam na mniejsze kawałki boczniaki, sparzyłam grzyby mun, poszatkowałam marchew i cukinię. Ugotowałam jaja na twardo oraz  makaron ( gotuję się bardzo krótko, od zagotowania wody około 2 minuty ), następnie zwilżyłam go odrobiną oliwy i odstawiłam.
Durszlak wyłożyłam bawełniana ściereczką i przecedziłam bulion do świeżego garnka, do którego również dodałam przesmażoną polędwiczkę wieprzową. Gotowałam kolejne 40 minut do miękkości mięsa ( u mnie prawie się rozpadało ) rozdzieliłam włókna widelcem, odstawiłam. Ponownie przecedziłam bulion,  dodałam wszystkie poszatkowane warzywa, grzyby i gotowałam jeszcze około 5 minut. Przygotowałam miseczki, do których włożyłam mięso, makaron, ugotowane jajo i zalałam bulionem z dodatkami. Smacznego!



10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji