15.3.14

Pesto szparagowo pietruszkowe

Pierwsze szparagi u mnie w tym roku.. niestety jeszcze nie polskie ale nie mogłam doczekać się kiedy wypróbuję szparagowego pesto i kupiłam :) Oby nadszedł już ten czas kiedy będę przechodzić obok  straganu, na którym będzie mnóstwo pęczków białych i zielonych a moje ręce za każdym razem będą po nie sięgać..uff jakie marzenie wiosenne mam :) pesto wyszło obłędne ale chyba jak każde pesto, ja w każdym razie uwielbiam i mogę jeść często... nie próbowałam jeszcze buraczanego ale i na buraka przyjdzie czas a właściwie na botwinę, która również niebawem pojawi się na widoku:))
To częstujcie się..mam nadzieje, że będzie Wam smakować :))
Pesto szparagowo pietruszkowe
przepis własny

Składniki:
  • 1/2 pęczka łodyżek zielonych szparag ( użyłam tych dolnych )
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • 5 dużych listków bazylii cytrynowej
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g startego parmezanu
  • oliwa z pestek winogron 
  • sok z połowy cytryny
  • garść pestek dyni
  • garść migdałów bez skórek 
  • sól, kolorowy pieprz ( do smaku)
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy.  Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch.
Dodaję do akcji

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe. Ze szparagów nie robiłam, moje ulubione to z rukoli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też było z rukoli ale szparagi nadają zupełnie innego smaku i bazylia cytrynowa..mega dobre:)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe,a zdjęcia to poprostu bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, posmakuje Ci na pewno:) a za komplement dziękuję:))

      Usuń
  3. Nie mogę się doczekać, kiedy znów pojawią się u nas szparagi :) Pesto zapowiada się bajecznie. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja się nie mogę doczekać...ale fajnie jak jest wiosna:))

      Usuń
  4. Mniam, jakie pyszności! Zielone cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można pesto zawekowac na zimę ...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji