4.3.14

Ciasto Wuzetka

Coś do kawy? Wuzetka...idealnie prosta, delikatna w smaku.. prawie jak pianka rozpływająca się w ustach... kto by się jej oparł? Wikipedia zaskoczyła mnie informacją, że ciasto powstało od Warszawskiej trasy WZ na której znajdowała się cukiernia ..wiedzieliście?
Ciasto wuzetka
przepis własny

Składniki: na biszkopt  (przepis z Jadalni )
  • 12 jaj
  • 550g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 80g mleka
  • 120gmasła
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Składniki: na  masę śmietankową
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej ( używam Kuchmistrza )
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 listki żelatyny 
  • odrobinę Ginu do smaku ( według uznania )
* do nasączenia użyłam syropu cukrowego z Ginem 

Składniki: na polewę
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Poczekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.
Żelatynę namoczyć w zimnej  wodzie. Odrobinę kremówki odlać do mniejszego garnuszka, podgrzać i rozpuścić namoczoną żelatynę, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.
Na blaszce  położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć przygotowanym syropem. Wyłożyć ubitą kremówkę, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem.  Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Pokroić na równe kawałki, można udekorować kleksem śmietany, ja to pominęłam :)
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. 12 jajek? to na jaką to jest blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna:) Chyba też upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna Ci wyszła:) już nie pamiętam kiedy taką jadłam:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatkało mnie z wrażenia....
    Ciasto marzenie :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiedziałam :-) Natomiast nigdy jeszcze nie widziałam wuzetki z taką ilością kremu i mam cichą nadzieję, że cukiernicy się zainspirują i takie będą tera zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile kremu..mmm..idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze,że Wz-tki chyba nie jadłam ... ale też tak pięknej i z taką ilością kremu nigdy nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wuzetka bez kakao? Hmm... ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie co z kakao?? no i raczej z pół litra kremówki to nie wyjdzie taka wielka ilość kremu

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda! Składniki podane są na jaką wielkość blachy? Na zdjęciu widać ciemny biszkopt czekoladowy a w składnikach nie ma ani czekolady ani kakao. Tak ma być czy czegoś brakuje w przepisie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. W biszkopcie napewno nie ma kakao?To skąd ciemny biszkopt?
    pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji