22.11.13

Bułeczki z makiem idealne na śniadanie!

Agnieszka z rustykalnej kuchni narobiła mi strasznego apetytu na te bułeczki... choć moje wykonane tylko z mąki pszennej, są pyszne i delikatne z puchatym miąższem :) idealne z dżemem choć moje dzieci ( młodzież ) spałaszowały je równie smacznie z wytrawnymi dodatkami i wychodzi na to, że kolejny Weekend spędzę również przy kulaniu pysznych bułeczek z czego strasznie się cieszę... może jakieś hamburgery zaserwuję, może będą z kaszy lub warzyw w tak sympatycznie wyglądającej bułce... kto wie jaka to będzie historia :) przepis polecam, prosty i szybki, nie trzeba jakoś specjalnie wcześnie wstawać by upiec dla domowników ciepłe pachnące pieczywko!
Bułeczki pszenne śniadaniowe
Cytuję za Agnieszką 

Receptura na 6 sztuk:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
Wszystkie podane składniki umieść w rondelku i podgrzej aż masło całkowicie się rozpuści. Odstaw na chwilę do przestudzenia, ale nie pozwól by ostygło całkowicie. Musi być ciepłe, aby drożdże mogły "pracować". 
Do nieco przestudzonej masy dodaj:

  • 1 duże rozmącone jajko

Wszystko dokładnie wymieszaj.
A tymczasem do miski wsyp suche składniki i dokładnie je ze sobą przemieszaj:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej ( użyłam tylko pszennej T500 )
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant (suszone)

Teraz do suchych składników dodaj te wcześniej podgrzane - nadal ciepłe płynne składniki. Mikserem z końcówką do zagniatania mieszaj wszystko razem do momentu, aż ciasto wyraźnie zacznie odchodzić od miski i będzie zwarte. Zajmie to około 5 minut. Możesz też oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. 
Teraz podziel ciasto na 6, mniej więcej równych, kulek i umieść je na blaszce wyłożonej pergaminem lub oprószonej mąką, przykryj czystym lnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nastaw piekarnik na 200*C / 400*F.
Wyrośnięte bułeczki możesz posmarować rozmąconym jajkiem (będą miały lśniący wierzch) i posypać sezamem, ale oczywiście nie jest to konieczne - wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut i pachnące domowe pieczywo gotowe.
Smacznego :)



23 komentarze:

  1. Masz rację takie bułeczki są idealne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealne to mało powiedziane...nie dość, że masz satysfakcje z upieczenia to na dodatek nim się obejrzysz i chcesz sięgnąć po jedną ... to już nie ma:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Grażynka zrealizuj jutrzejsze Motto :)) będziesz miała od rana pysznie:)

      Usuń
  3. Z pewnością je upiekę, wyglądają bosko.

    OdpowiedzUsuń
  4. wow jak idealnie okrągłe, ślicznie "ukulane", muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robię więc bułeczki:-), są przepiękne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super Łucja! są mega pyszne więc pewnie zasmakują całej rodzinie a już na bank córci:)

      Usuń
  6. piękne, kształtne, trudno się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podziwiam pyszne zmiany i czekam na przepisy burger'owe :) Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż za pychotki, jak malowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Właśnie mam w planach zrobienie bułeczek :-) Znalazłam sobie przepis-inspirację , ale chyba ją zmienię na Twój :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób! przepis jest na prawdę dobry! będziesz zadowolona:)

      Usuń
  10. O tak! Takie bułeczki na śniadanie to jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji