Moje dzisiejsze łazanki były zakrapiane wytrawnym cydrem, całkiem nieźle się komponował z lazurem, ładny żółty kolor makaronu wskazywał na dużą zawartość żółtek i pięknie prezentował się w talerzu. Na szczęście jest jeszcze jedna paczuszka, którą pochłonę w kolejny Weekend... mam już nawet pomysł na serwowanie:) A Was zapraszam na przepis..; skromny, zwyczajny, niekłopotliwy i bardzo smaczny. Miłego końca niedzieli życzę :)
Łazanki w śmietanowym sosie kurkowym zakrapiane wytrawnym cydrem
przepis własny
Składniki:
- 250g makaronu łazanki firmy Belli
- 400g kurek
- 250ml śmietanki 36%
- 100g sera pleśniowego lazur
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wytrawnego jabłkowego cydru
- sok z połowy cytryny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
Masło stopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty praską czosnek, delikatnie przesmażyć, następnie dodać grzyby, sok z cytryny, cydr, zioła i przyprawy... smażyć do miękkości.
Gdy grzyby zmiękną dodać śmietanę i pokruszony lazur, chwilę gotować do uzyskania konsystencji sosu, dodać ugotowany makaron i dobrze wymieszać zawartość patelni. Przełożyć na ciepłe talerze, udekorować lazurem i ziołami. Smacznego:)
Kurek chcę! Natychmiast ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na łazanki - na pewno spróbuję, choć na tradycyjne też mam ogromną ochotę :)
OdpowiedzUsuńZa klasycznymi łazankami nie przepada, ale takie cudo to ja bym chętni wciągnęła.
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuń