P.S. Może w końcu zaczniesz korzystać z ogrodowych smakołyków i upieczesz Szwedzkie letnie ciasto? Zawsze będziesz mi bliska, pamiętaj o tym :)
P.S. dla Patryka- mojego Chrześniaka....Bądź szczęśliwy w miłości, tego Ci życzę!
Szwedzkie letnie ciasto orzechowe z czernicami (jeżynami), kardamonem i szafranem.
z Ziołowego zakątka
Składniki:
- 125 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka `ekstraktu waniliowego
- 3 średnie jajka ( dałam cztery )
- 250g mielonych migdałów ( zamieniłam na orzechy laskowe )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego zielonego kardamonu
- kilka nitek szafranu namoczonych wcześniej w odrobinie wody (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 200 g świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (użyłam czernic) plus trochę owoców do posypania wierzchu
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, przygotowujemy formę do pieczenia: idealna będzie tortownica o małej średnicy ok 23 cm.
Ucieramy masło z cukrem aż masa stanie się dość pulchna, dodajemy ekstrakt z wanilii i szafran (jeśli używamy), jajka i kilka łyżek zmielonych migdałów i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Pozostałe migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia, zmielonym kardamomen, solą i mieszamy. Dodajemy wszystko do mikstury z masłem i mieszamy delikatnie (mieszałam mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy owoce i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na tortownicę i pieczemy około 45 minut – ciasto ma lekko podróść i być sprężyste w dotyku. Czekamy aż ciasto się schłodzi, wykładamy je na talerzyk lub paterę i posypujemy owocami.
Ciasto (bez owoców) zachowuje świeżość przez kilka dni, pod warunkiem że przykryjemy je folią aluminiową.
Smacznego!
Pieknie napisalas dziekuje za te slowa
OdpowiedzUsuńAda:-*
:)
UsuńBardzo fajny przepis :)) Ciasto wygląda super :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjest bez mąki! pyszne
UsuńMam ochotę na takie owoce leśne :)
OdpowiedzUsuńpolecam, ciasto bardzo lekkie i pyszne:)
UsuńMałgosiu! Wspaniałe! Zapisuję i upiekę, bo jeżyn u mnie wciąż mnóstwo:)
OdpowiedzUsuńcieszę się:) smacznego!
Usuńpiekne to ciasto!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńMałgosiu droga
OdpowiedzUsuńZa twoją pasję, bezpretensjonalność i życiową energię postanowiłam Cię wyróżnić Versatile Blogger Award :)
Pozdrawiam
Monia
oj...to jesteś kolejną 4 osobą :)
UsuńNawet zdziwiłabym się, gdybym była pierwsza :) A jeszcze bardziej bym się zdziwiła gdybym była jedyna! :) Pozdrawiam
UsuńWow, jestem pod wrażeniem, boskie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
oo dziękuję!
Usuńno, no, piekne! wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńszkoda, że nas nie zaszczyciłaś swoja obecnością w sobotę!
pozdrawiam,
Karmel-itka
kochana to był mój jedyny Weekend wolny i chciałam go spędzić z rodziną...ale widziałam, że Grażynka była z mężem..mogłam przyjść we czwórkę:)
UsuńPiekne ciacho!!!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło i dziękuję, że się podoba:)
Usuńsuper składniki, proszki orzechowe to super alternatywa :) robię! ;)
OdpowiedzUsuńrób! :)
UsuńA ja w tym roku czernic nie pojadłam, to przynajmniej sobie popatrzę i się poślinię :))
OdpowiedzUsuńProsze bardzo..byle nie za długo :))
UsuńBardzo ciekawy blog,śliczne zdjęcia Pozdrawiam i będę tutaj częściej zaglądał.Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo miło z Twojej strony i dziękuję :)
Usuń