To ciasto to niebo w gębie! robiłam je już po raz trzeci. Za pierwszym razem skorzystałam z okrągłej tortowej blaszki, ciasto urosło obłędnie wysokie i według mnie straciło na smaku ponieważ stało się suche (trzeba było je długo wypiekać). Kolejnym razem robiłam w płaskiej blasze, nieco większej i wyszło idealne! Tak na prawdę to ciasto jest tak mocno migdałowe, że nie trzeba mu żadnych owoców by rozkoszować się jego smakiem, wystarczy zasypać wierzch migdałami i wstawić do pieca a po upieczeniu obsypać obficie cukrem pudrem. Można je zrobić w chwilę, można je uznać, za ciasto błyskawiczne takie dla hasła "goście idą" i można je przygotowywać z wieloma różnymi owocami- z malinami jest pyszne! polecam :) Zapraszam Wszystkich również do wspólnego pieczenia, tym razem gospodynią jest Panna Malwina z bloga Filozofia smaku która właśnie wygrzebała przepis autorski Bei...Zapraszam Wszystkich do akcji!!! do końca sierpnia macie jeszcze czas:) Na tej stronie odbywają się wszystkie akcje Weekendowej Cukierni- klik
Migdałowe ciasto z rabarbarem
Autor Bea w kuchni
Składniki: na tortownicę o średnicy 22 cm
- ok. 250-300 g rabarbaru (dodałam czerwoną porzeczkę i odrobinę czarnej)
- 160 g mąki
- 60 g drobno zmielonych migdałów (dałam jeszcze raz tyle)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka
- 100 ml jogurtu
- 1,5 łyżki amaretto ( użyłam Bacardi )
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
dodatkowo : 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod koniec przepisu)
Piekarnik rozgrzać do 180°.opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod koniec przepisu)
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.
Dodaję do akcji:
upiekłam dzisiaj :) z jabłkami pychota :)
OdpowiedzUsuńtrzeba przyznać, że jest pyszne!
Usuńpięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)może upieczesz w akcji WC?
UsuńWyborne :)
OdpowiedzUsuńpiękne dzięki:)
UsuńCiasto wygląda świetnie i pewnie równie genialnie smakuje :) Szkoda tylko, że rabarbar się skończył, przynajmniej u mnie :(
OdpowiedzUsuńu mnie wciąż jest :)a ciasto pyszne, możesz zrobić np z malinami- jest obłędne!
UsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńLekkie i takie typowo letnie.
Wspaniała oprawa zachęca do częstowania się...
ciasto jest pyszne!
UsuńWygląda pięknie i te migdały na wierzchu! nie wątpię, że jest przepyszne! też będę robić w tym tygodniu tylko że z morelami :)
OdpowiedzUsuńoo fajnie! zrób, zrób!
UsuńJa podziwiam Cię za te walki ze słodkościami w WC. Ja omijam jakoś ciągle, ale muszę zacząć poważnie traktować wyeliminowanie słodyczy. Boje się wiec piec.
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
tofkotwory Para w kuchni. Na turystyczny szlak!
a co Ty 100kg ważysz, że musisz omijać?
OdpowiedzUsuńTrochę ponad połowę z tego, ale niestety wzrost karli, więc...
UsuńTy sobie za bardzo bierzesz do serca te kilogramy! Jak powiedział pewien Włoch Gino D'ACapmpo "pamiętajcie dziewczyny..mężczyźni nie lubią skóry i kości" więc tofka...zrób ciasto i zjedz choć kawałeczek!!
UsuńZ porzeczkami musi wspaniale smakować :) niestety u mnie już się skończyły, ale chyba spróbuję wersji z malinami
OdpowiedzUsuńmalinowe robiłam, jest wyśmienite...w ogóle to ciasto jest pyszne bo jest puszyste, lekkie i mokre:)
UsuńMalgosiu, ciesze sie niezmiernie, ze ciasto nadal smakuje! Przyznaje, ze i u nas jest na liscie tych ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
PS. I przepraszam, ale odpisze dopiero w ten weekend :/
Nic nie szkodzi:) dziś robiłam koleją porcję ze śliwkami i czarną porzeczką!
UsuńOj te ciasta:D tak kusza.. ,że żal nie spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcie<3
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:D
zajrzę, dziękuję :)
Usuń