9.7.12

Bakłażany faszerowane kuskusem

Czy można się nawet przez chwilę zastanawiać nad tymi przecudnymi mini bakłażanami?
Nie śmiałam nawet spuścić z nich oczu a co dopiero nie wyciągnąć po nie ręki.
Tak uroczego warzywa dawno nie widziałam :) pomijając oczywiście kwiaty cukinii, których nie sposób dostać...Goha miała szczęście klik możecie podziwiać potrójną wersje prezentowaną na koleżeńskim blogu :)
Moje bakłażany mają nieco twardszą skórkę od tych ciemno fioletowych, ponadto są bardziej delikatne w smaku, łagodne i zupełnie nie gorzkie! Jedyną niedoskonałością jest fakt iż niestety tracą swoją cudowną kolorystykę podczas zapiekania- stają się brązowe.
Farsz przygotowałam z kuskusu, chodził za mną co najmniej od roku i w końcu jest :)
Zapraszam serdecznie.
 
Bakłażany faszerowane kuskusem
przepis własny

Składniki: na 4 mini bakłażany
  • 4 bakłażany
  • 1/4 szklanki kaszy kuskus lub bulguru
  • 3 łyżki oleju Garlic & Chili Extra Vergin Monini
  • 200g krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki marynowanej papryczki chili pokrojonej na drobno
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki  bazylii ( użyłam drobnej odmiany )
  • 1/2 szklanki świeżego oregano
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • oliwa z oliwek w sprayu Monini 
Przygotowanie:
Bakłażany oczyścić, następnie skroić pasek z dolnej części by stworzyć podstawę, odciąć 2 cm od góry by powstał "kapelusz".
Wydrążyć miąższ bakłażanów zostawiając 1,5 cm dookoła ścian i odstawić.
Kaszę kuskus przesypać do naczynia, zalać gorącym bulionem i odstawić do podwojenia objętości.
Czosnek przecisnąć przez praskę, pokroić drobno zioła oraz zieloną pietruszkę. Gdy kuskus wchłonął cały bulion i jest sypki, wrzucamy pokrojone zioła, czosnek, suszone płatki chili, drobno posiekane marynowane chili oraz krojone pomidory. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy farsz około 5 minut ciągle mieszając, dzięki temu smaki idealnie się połączą a farsz będzie intensywny. Odstawić do wystygnięcia, następnie nałożyć do wydrążonych bakłażanów, przykryć "kapeluszami", spryskać dookoła oliwą w sprayu i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C.
Po upieczeniu od razu podawać.
Smacznego :)
Dodaję do akcji:

22 komentarze:

  1. Ranyyy... wygladaja przeapetycznie. Piękne zdjęcia !!!! Aż chciałabym taiego jednego wyrwać z ekranukomputera!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! twoje bakłażanki wyglądają przeuroczo:))) faktycznie trudno sie powstrzymać przed ich kupnem! a gdzie je dostałaś? bo ja ciągle widzę tylko te podłużne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uważam że bakłażan to jedno z piękniejszych warzyw :) Często kupuję i tak sobie leży bo mi szkoda go pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne i smacznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne zdjęcia. Zdecydowanie przykuwają uwagę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. danie godne najlepszego mistrza. a te zdjecia rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że ciężko dostać takie bakłażany. Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie się prezentują twoje baklażany. Mnóstwo pracy. Pod daniem się podpisujesz, więc musi byc tez dobre.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy kto co lubi :)pracy nie tak mnóstwo, nadzienie mało pracochłonne i smak dla mnie idealny.

      Usuń
  9. Wow, wygladaja cudownie pysznie :) Uwielbiam faszerowane warzywa. A takie baklazany wygladaja zachwycajaco :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są pyszne tylko szkoda, że tracą swój urok kolorystyczny :)

      Usuń
  10. Piękne i cudne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie! :-) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie wygląda fenomenalnie! I z pewnością tak samo smakuje. Gdyby nie to że jestem po obiedzie pewnie by mi już ślinka ciekła....:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji