Focaccia z truskawkami i solą morską

14.8.15

Focaccia z truskawkami i solą morską

Ten przepis znajdziecie również w czasopiśmie Food  Culture  ... myślicie, że takie śniadanie to złe śniadanie? 



Focaccia z truskawkami
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 25g cukru
  • 25g soli
  • 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
  • 250ml wody
  • Świeże truskawki
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć  ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej  małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.
Pierogi z serem i  truskawkami

9.8.15

Pierogi z serem i truskawkami

Wiem, że większość z Was powoli zapomina o truskawkach i czeka na kolejny sezon w kolejnym roku ... ja jednak nadal truskawki widuje... na działce u sąsiadki, na bazarku, w sklepach ...nawet korzystam z nich w pracy i są to nasze truskawki krajowe :-) jakieś dwa tygodnie temu ścięłam moje truskawki w ogródku a dziś zauważyłam, że zaczęły kwitnąć więc pewnie jak pogoda dopisze to będą owoce po raz drugi w tym roku z czego oczywiście strasznie się cieszę :-) Dziś przepis na pierogi, prawdziwe letnie i ulubione :-)




Pierogi z serem i  truskawkami
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T450
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli 
  • 200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
  • truskawki
  • jogurt naturalny
  • liście rukwi wodnej



Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i ostaw.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj truskawkami, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, udekoruj połówkami truskawek. Smacznego.
Truskawki !

5.8.15

Truskawki !

Nadal są... biegnijcie do sklepu bo robią się pierogi!


Lemoniada różana z truskawkami

5.8.15

Lemoniada różana z truskawkami

Upalnie ostatnio ... nic więcej do szczęścia nie potrzeba jak tylko szklanka ulubionej lemoniady! Mam wiele ulubionych  ale róża i marakuja to smaki nadzwyczajne ... róża delikatna mimo, że kłuje :-) pięknie pachnie i otula delikatnie cierpką marakuje, która dodaje fajnego orzeźwiającego smaku a truskawka pachnie latem, który chcemy zatrzymać jak najdłużej się da! To do dna :-)




Lemoniada różana z truskawkami
przepis własny

Składniki:

  • 1litr niegazowanej wody
  • 1 owoc Marakui
  • 1 pomarańcze
  • 1 limonka
  • Garść małych truskawek
  • Garść suszonych płatków róży
  • Pół szklanki naparu z herbaty różanej
  • 4 łyżki wody różanej
  • 4 duże łyżki miodu
  • Kostki lodu

Przygotowanie:
Do zaparzonej herbaty różanej dodaj miód, wodę różaną oraz suszone płatki róż. Limonkę oraz pomarańcze pokrój na plastry, przełóż do dzbanka, w którym chcesz podać lemoniadę, zalej różaną herbatą oraz litrem wody, dodaj miąższ marakui oraz pokrojone truskawki, dodaj lód i lemoniada gotowa!
Lody malinowe z kawałkami owoców :-)

31.7.15

Lody malinowe z kawałkami owoców :-)

Takie lody ukręciłam przed urlopem :-) Szkoda tylko, że maszyna do lodów ma zaledwie 2 litry pojemności bo lody były tak dobre, że zbyt szybko się rozeszły! Muszę przyznać, że konsystencja jest idealna, pięknie się kulkują i zachowują całkiem długo kształt kuli :-) To były drugie lody tego lata jakie wyszły z mojej nowej sorbetiery. Jedne zrobione na poczet firmy- pyszne zresztą i drugie jakie widzicie poniżej :-)
Koniecznie ich spróbujcie! Przyjemnego upalnego Weekendu bo podobno taki ma być!
Lody malinowe z kawałkami owoców
przepis z instrukcji sorbetiery z moimi zmianami

Składniki:
  • 600ml śmietany 36%
  • 8 żółtek
  • 230g cukru
  • 600ml ubitej śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli
  • 100ml malinówki 
  • 800g malin + do dekoracji
Przygotowanie:
Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24h 
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka  przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz malinówkę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników  i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy maliny i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania malinowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'C
Smacznego :-)
 Russel Hobs i kilka słów o Aura Mix & Go Pro

31.7.15

Russel Hobs i kilka słów o Aura Mix & Go Pro



Jakiś czas temu w Poznaniu odbyły się warsztaty z miksowania na których miałam przyjemność zmiksować fajny, kolorowy koktajl.  Warsztaty odbyły się w bardzo fajnym miejscu, na Poznańskiej Cytadeli w Restauracji Umberto a organizowane były przez  Russel Hobbs, brytyjską markę założoną 1952r przez dwóch brytyjskich wynalazców - Billa Russela i Petera Hobbsa. Produkt, który testowaliśmy jest bardzo fajnym funkcjonalnym małym urządzeniem,  jest czymś co zabierzesz wszędzie gdzie tylko zechcesz a w Twojej torebce zawsze znajdzie się na niego miejsce! Aura Mix & Go Pro bo o nim mowa, jest poręcznym urządzeniem, wędrującym z Tobą do pracy, do szkoły, na uczelnię, na siłownię, w podróż samochodem i pociągiem, na wycieczkę rowerową i poranny jogging, na piknik w parku i do zoo. Jaką opcję wybierzesz, zależy od Ciebie!Butelki pasują szerokością do większości samochodowych uchwytów na kubki oraz, co ważne, mogą być myte w zmywarce.W blenderze przygotujesz w bardzo szybki, prosty sposób ulubiony koktajl i wcale nie musisz przelewać go do kubka! Urządzenie posiada dwie butelki i dwie końcówki, jedna to końcówka z "dziubkiem" dzięki której możesz pić swój koktajl prosto z butelki - prawda, że pomysłowe rozwiązanie? Aura Mix & Go Pro ma również wbudowany młynek, w którym skruszysz lód! Tego typu urządzenia szczególnie nadają się dla zapracowanych, kto jednak zapracowany w dzisiejszych czasach nie jest? Dla kogo więc jest mikser Aura Mix & Go Pro? dla nasz wszystkich! O warsztatach i o tym jak łatwo można zmiksować ulubione warzywa,owoce a nawet twaróg! ... tak, tak.. miksowaliśmy twarogowy koktajl! ,  obejrzyj  na filmiku poniżej do czego oczywiście zachęcam! Warto zapoznać się z praktycznym i bardzo łatwym działaniem blendera.

A oto przepisy na wspaniałe zdrowe koktajle!


Międzynarodowy Dzień Sernika, u mnie czekoladowy z truskawkami !

30.7.15

Międzynarodowy Dzień Sernika, u mnie czekoladowy z truskawkami !

Dzisiaj pojawił się kolejny numer naszego Wielkopolskiego Magazynu Kulinarnego Food Culture i w dodatku dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Super udało mi się wstrzelić z przepisem ... pysznym zresztą czekoladowym z truskawkami, które nadal są dostępne na targach, rynkach i sklepach :-) Zapraszam Was do przepisu oraz lektury naszego już 4 numeru :-) klik




Sernik czekoladowy z truskawkami
przepis własny

Składniki: na masę serową
  • 5 całych jaj
  • 700g  twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 250g serka mascarpone
  • 300g cukru
  • 300g stopionej czekolady 56%
  • 100g śmietanki kremówki 36%
 Składniki: na spód
  • 60g masła
  • 60g cukru trzcinowego
  • 150g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • jajko
Dodatkowo: na wierzch

  • 150g czekolady 56%
  • 70g śmietanki 36%
  • Truskawki

Składniki na spód wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim blaszkę o rancie 26cm. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180' i piec 10minut W tym czasie jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier i ubijać aż masa podwoi objętość. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, przełożyć do miski, dodać  mascarpone oraz śmietankę, wymieszać do połączenia składników. Czekoladę stopić i odstawić do ostygnięcia. W partiach dodawać ubite jaja i delikatnie mieszać, powolutku wlewać również stopioną czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy godzinę w temperaturze 130', po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnego dnia wyjmujemy sernik z rantu, przekładamy na paterę lub talerz. Topimy czekoladę, podgrzewamy śmietankę zalewając stopioną czekoladę i mieszamy do gładkiej konsystencji. Wylewamy czekoladę na wierzch sernika i dekorujemy ogromną ilością truskawek! Odstawiamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie, następnie częstujemy gości.



INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji