Pissaladiere
Autor: "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue
Składniki:
- 250ml wody
- 45g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
- 410g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy + 80ml
- szczypta soli
- 11/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- sól do smaku
- 20 filecików anchois w oleju
- 18 czarnych oliwek
Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto.Przenies na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240' przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę. Cebulę lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty. Smacznego!
A wypiekali ze mną :
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Iwona z Ivka w kuchni
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Iwona z Ivka w kuchni
Kinga z Małe Kulinaria
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Monika z Niezapomniane Smaki
Paulina z Buszująca w kuchni
Dobrawa z Bona Apetita
Kasia z Baby do garów
Małgosiu, bardzo nam przypadła do gustu Twoja propozycja. Chlebek wyszedł przepyszny:-) Dziękuję za wspólny czas przy śniadaniowym wypieku:-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna tarta czy też cebularz. Na pewno będę do niego wracać :).
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas przy piekarniku !
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! Dzięki Gosia za kolejny wspaniały wypiek! Było pysznie! <3
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny wypiek! to był świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że mnie skusiłas na ten wypiek. Do nastepnego Małgoś :-)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń