Meksykańskie burito - gotował Rafał
według Rzeczpospolitej "Podróże kulinarne Kuchni Meksykańskiej"
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 500g mielonej wołowiny ( R. zamienił na wieprzowinę )
- 1 drobno posiekana średnia cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku ( R. dodał więcej )
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej chili ( R. dodał całą )
- 400g krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki wody
- 300g odsączonej czerwonej fasoli
- 4 duże tortille
- 1 szklanka grubo startego sera cheddar
- 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry ( R. użył zmiażdżonych nasion kolendry )
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany ( zamieniliśmy na sos czosnkowy )
- 1 puszkę konserwowej kukurydzy
- 1 puszkę konserwowanego groszku
Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć wieprzowinę cały czas mieszając. Dodać cebulę oraz czosnek i przyprawy, podgrzewać nie przerywając mieszania dopóki cebula się nie zeszkli.
Dodaj rozdrobnione pomidory, i fasolę groszek oraz kukurydzę, wlej wodę. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut aż całość zgęstnieje.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200'.
Napełnić tortille przygotowanym nadzieniem, zwinąć starannie zabezpieczając wykałaczką, posypać serem i chwilę zapiekać aż ser się roztopi. Podawać ze śmietaną i kolendrą (udekorowałam listkiem oregano )
Smacznego :)
Wygląda niezwykle kuszaco:)
OdpowiedzUsuńpolecam przepis!
Usuńtakie burrito to jest cos. full wypas.
OdpowiedzUsuńpełen nawet!
Usuńzdecydowanie moje smaki, w moim stylu. Cudowne!
OdpowiedzUsuńoch jak ja bym zjadła ponownie...
Usuńpysznie gotuje!
OdpowiedzUsuńpysznie gotuje!
OdpowiedzUsuńto prawda:)
UsuńFacet w kuchni to dobra " rzecz" hi hi, ale dlaczego zmienił wołowinę na wieprzowinę ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
hihi odpowiedział, ze przepisy można modyfikować:) ale tak na serio to żadko jadamy wołowinę.
UsuńWygląda przepysznie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego jak tylko zrobisz:)
UsuńA u mnie dawno nie było burito.
OdpowiedzUsuńMoże ten weekend jest odpowiedni na przygotowanie?
Guacamole za to uwielbiam i robię kremowe i ostre.
Miłego weekendu!
a jak robisz? każda pora jest odpowiednia a ten weekend u nas cieplutki:)Miłego również!
Usuńja lubię bardzo :) guacamole także :)
OdpowiedzUsuńto chyba miałam jakiś nie taki przepis!
UsuńJa chcę takie! Nabrałam wieeelkiego smaka ;)
OdpowiedzUsuńhmm, nie polecam lizania monitora ale częstuj się przepisem i działaj!albo...namów faceta i strasznie go chwal:)
Usuńzazdroszczę takiego uzdolnionego kulinarnie mężczyzny :)
OdpowiedzUsuńno kochana..trafiło mi się ale większość kucharzy to mężczyźni, podobno nie zmieniają im się smaki jak babom :)
UsuńA to zdecydowanie w guście mojego mężczyzny :) Mmmm~!
OdpowiedzUsuńzaproś mężczyznę do kuchni :) zdecydowanie niech poczyni buritto sam:)
UsuńPewnie by się ucieszył :)
Usuńto mu pozwól!!!
Usuńlubie kebsy
OdpowiedzUsuń