10.7.19

Śniadanie mistrzów z Śniadaniową Klasyczną

Śniadanie to podobno podstawa rozpoczęcia dnia. Dziś serwuje najlepsze pancakes z pysznym sosem karmelowym przygotowanym na bazie margaryny śniadaniowej, dzięki której sos nie zastyga, jest lejący, pysznie karmelowy a całe śniadanie to niebo w gębie no i idealne dla wegan!
Wegańskie pancakes z owocami lata i sosem karmelowym


Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka stopionej Śniadaniowej Klasycznej
  • 150g mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli
  • jogurt kokosowy (opcjonalnie)
  • owoce
  • świeża mięta
  • olej kokosowy  do smażenia
  • 2 łyżki Margaryny  Klasycznej do smażenia
Wszystkie suche  składniki łączymy z mokrymi. Mieszamy do uzyskania kremowej masy o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej olej kokosowy z margaryną śniadaniową, dodaj szczyptę soli która sprawi, że tłuszcz nie będzie pryskał. Wykładaj po łyżce masy na gorący tłuszcz i piecz z każdej strony na złoty kolor. Przełóż placuszki na papierowy ręcznik kuchenny i przygotuj sos karmelowy.

Składniki: na sos karmelowy
  • 100g cukru
  • 50g  Śniadaniowej Klasycznej
  • 100g śmietany kokosowej
Cukier spal na bursztynowy kolor, dodaj margarynę oraz śmietanę, chwilę pogotuj i przelej do słoiczka. Gotowe!

Placuszki przekładaj na talerzu warstwą jogurtu kokosowego, ulubionymi owocami i sosem karmelowym do wyczerpania zapasów. Podawaj z listkami świeżej mięty i  świeżo zaparzoną kawą ! Twój dzień będzie idealny nie tylko z rana! Smacznego!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji