3.3.19

Wegański smalczyk z gruszką

Smalczyk poczyniłam co najmniej z ciekawości. Niedowiarek ze mnie taki :-) Co najlepsze choć to coś wcale nie przypomina smalcu to gwarantuje, że jako pasta do pieczywa jest fenomenalna! Pokochałam ten smak od pierwszego spróbowania i jestem bardzo na tak! Polecam przetestować bo naprawdę warto :-)

Wegański smalczyk z gruszką
przepis z książki Jadłonomia

Składniki:

  • jasna część pora posiekanego
  • 1 gruszka posiekaną
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka czarnuszki (pominęłam )
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 łyżki oleju (dałam łyżkę)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Gruszkę, por, goździki, ziele angielskie i oliwę wrzucić na patelnie i podsmażać na złoto. Część z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy blendować fasolę, dodajemy do tego wodę i sos sojowy oraz przyprawy. Blendujemy na gładko, następnie dodajemy kolejną część z patelni i już mieszamy by wszystko nie było jednolite. Wstawiamy do lodówki by sie przegryzło i zjadamy z pieczywem :-)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji