1.5.20

Azjatyckie żeberka

Kuchnia azjatycka to chyba moja ulubiona kuchnia chociaż gdy jest jej już za dużo poszukuję tradycyjnego jedzenia. Dzisiaj żeberka których nie jedliśmy z dobre dwa lata i to  w azjatyckim klimacie #inspirowanenatura. Naprawdę dobre! lekko słodkie, trochę czosnkowe, odrobinę pikantne i ciut kwaśne no i to właśnie lubię najbardziej.
Użyłam #Vegetanatur z czosnkiem dla lepszego smaczku, nie trzeba bawić się z obieraniem czosnku a smak i zapach jest bezcenny. Po prostu pycha i już!

Azjatyckie żeberka
przepis własny

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur z czosnkiem
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka octu ryżowego
  • papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
Dodatki: ryż długoziarnisty


Przygotowanie:
Najpierw zamieszaj marynatę. Do naczynia włóż wszystkie składniki i wymieszaj marynatę. Opłukane, osuszone żeberka zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie włącz piekarnik na 200' i piecz godzinę, po tym czasie zwiększ temperaturę do 220' i piecz kolejną godzinę tak  by żeberka się dobrze podpiekły i ładnie odchodziły od kości. W tym czasie przygotuj sałatkę z ogórków. 

Sałatka z ogórków
  • 3 zielone ogórki
  • papryczka chili
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
Ogórki zetrzyj na mandolinie na plasterki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw do zamarynowania na czas pieczenia się żeberek.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, przełóż na półmisek, ułóż na ryżu upieczone żeberka, polej marynatą z pieczenia, posyp posiekaną chili oraz świeżymi gałązkami kolendry. Podawaj z sałatką ogórkową.
Smacznego.

Przepis bierze udział w konkursie
#durszlakXvegetanatur

11 komentarzy:

  1. Żeberka po azjatycku ,palce lizać.Odchodzą od kości same.Ten przepis na długo zagości u nas w domu i będę go polecać.dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka świetne i będą u nas gościły częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis,już wpisany w mój notatnik.Palce lizać,to mało powiedziane.Będę polecać wszystkim moim znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne ,z łatwością odchodzi mięso od kości , a to chyba za sprawą marynaty .Polecam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis i nie ma z nim dużo roboty , a nawet gdyby , to naprawdę warto , bo niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie ,pierwszy raz robione i wyszły naprawdę wyśmienicie .Miały być na dwa dni , a nic nie zostało .Super przepis ,polecam w 100 %

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam azjatycką kuchnię .Już kiedyś jadłem podobne danie i bardzo mi smakowało .Te żeberka już wpisałem na niedzielny obiad .

    OdpowiedzUsuń
  8. Długo nie musiałem się zastanawiać , czy właśnie w takiej opcji zrobić .Kuchnia azjatycka jest naprawdę wyśmienita ,żeberka wspaniale wyszły .Mięso bardzo delikatne .

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszyscy domownicy uwielbiają u nas eksperymentować i tym razem padło na żeberka. Polecam wszystkim ten przepis, bo naprawdę są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  10. Żeberka mogę jeść pod każdą postacią i w dzień i w noc.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo nam odpowiada ten przepis. Żeberka są naprawdę wyśmienite i ładnie odchodzą od kości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji