Pasta słonecznikowo pomidorowa
przepis powstał przy współpracy z firmą Weck Polska
Składniki:
- 300g suszonych pomidorów
- 50g ziarna słonecznika wcześniej namoczonego
- garść zielonych oliwek
- łyżeczka kaparów
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- pieprz świeżo mielony do smaku
- olej rzepakowy
Do kielicha blendera wyciśnij sok z cytryny, przełóż całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą oraz pozostałe składniki, zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodaj oleju rzepakowego i ponownie zmiksuj. Powinna wyjść dość gładka masa, jednak ze względu na ziarno słonecznika będzie podczas jedzenia lekko "chropowata" Dopraw pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim pieprz i kapary. Pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika. Smacznego!
dcobrze napisane
OdpowiedzUsuń