Domowe orzechowe krakersy z puree dyniowym, grillowaną gruszką, serem pleśniowym i posypką z nerkowców
Przepis własny
Składniki: na krakersy
- 1szklanka mąki pszennej
- 1szklanka mąki z orzechów nerkowca
- 1/2łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy roślinnej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- sól morska do posypania
- łyżka grubiej posiekanych orzechów do posypania wierzchu
- 4 łyżki puree z dyni zwyczajnej
- jedna grillowana gruszka
- dwie łyżki sera Danish blue
- garść grubo posiekanych nerkowców
Jeśli nie posiadasz puree dyniowego w słoiku ze swojej spiżarni, wystarczy że kilka plastrów dyni upieczesz z dodatkiem soli i pieprzu dzień wcześniej w temperaturze 180' przez około 20 minut a następnie upieczoną dynię zmiksujesz blenderem ręcznym na puree.
Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć na posypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć okrągłym wykrojnikiem z ciasta koła, które należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, posypać każde kółko drobnymi orzechami i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180' na 20 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, następnie wyłożyć na każdym kółku po łyżeczce puree dyniowego, pół plasterka grillowanej gruszki i wszystko posypać pokruszonym pleśniowym serem oraz grubo posiekanymi nerkowcami.
Świetna, zdrowa alternatywa dla chipsów, paluszków i innych fast foodów :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego makijażowego bloga:
http://blondivy.blogspot.com/
Mmm, idealna przekąska. Bardzo ciekawi mnie ich smak :)
OdpowiedzUsuńO rety, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak bardzo zachęcająco, nie mogę się przestać patrzeć, super pomysł :D
OdpowiedzUsuń