Pijane babeczki straciatella
przepis własny
Składniki: na 6 mniejszych babek
- 3 jajka
- 50g uprażonych płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 50g uprażonych płatków migdałowych
- 100g czekolady deserowej pokrojonej na wiórki
- 2 łyżki likieru amaretto
- 200 g stopionego masła
- 100g cukru trzcinowego
- 140g mąki pszennej T 450
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę zmieszaną z płatkami owsianymi, migdałowymi oraz proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystkie składniki, dodajemy likier, stopione masło i miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie łączymy ją z masą. Formę do babeczek spryskujemy oliwą, posypujemy odrobiną mąki migdałowej i wylewamy masę do 3/4 wysokości formy. wstawiamy do nagrzanego pieca 180' na 20 minut, po tym czasie sprawdzamy wilgotność ciasta suchym patyczkiem, i ewentualnie dopiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 150'. Po wyjęciu babeczek z pieca czekamy aż przestygną i oblewamy stopioną czekoladą oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Babka idealna!
Boskie!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńpyszności, wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńsą smakowite ! polecam
UsuńJej..., ale słodkości...a w dodatku bajecznie wygląda.
OdpowiedzUsuńhttp://adoptuj-psa.blogspot.com/
odwiedzę :)
UsuńPo prostu piękne !!! :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńAleż wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuństarałam się :)
UsuńZachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne :) Wkrótce więcej możliwości dla blogerów na naszym fanpage'u, zachęcamy do odwiedzania!
OdpowiedzUsuńdziękuję ale konkursy na lajki nie są dla mnie :)
Usuńmega dobre:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń